Τα τελευταία χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις χέρι-χέρι με την εργοδοσία έχουν προβεί σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον κόσμο της εργασίας καταπατώντας μια σειρά από εργατικά δικαιώματα. Η κατάσταση στην αγορά εργασίας μόνο γιορτινή δεν είναι. Μαύρη ανασφάλιστη και επισφαλής εργασία, πενιχροί μισθοί, κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απελευθέρωση των ωραρίων, απλήρωτες υπερωρίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον «αναπτυξιακό νόμο» καλεί τους επενδυτές-αρπακτικά να επενδύσουν, προσφέροντας φθηνή και ανασφάλιστη εργασία, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς αντιστάσεις και συνδικαλισμό, αφού η κήρυξη απεργίας γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Ο χώρος του επισιτισμού είναι ένας από τους κλάδους που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτή την επίθεση, οι εργαζόμενου σε αυτόν βιώνουν την χειρότερη εργασιακή εκμετάλλευση. Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει πιάσει «κόκκινο», ενώ οι έλεγχοι για το εάν τηρείται ακόμα κι αυτή η ανεπαρκής εργατική νομοθεσία είναι για τα «μάτια του κόσμου». Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Επιθέσεις σε εργαζομένους, πληθώρα εργατικών ατυχημάτων, εκφοβισμοί από την εργοδοσία σε περιπτώσεις απεργίας, μη καταβολή των δεδουλευμένων και των δώρων που δικαιούνται οι εργαζόμενοι κ.α.
Το Δώρο των Χριστουγέννων είναι μια κατάκτηση των εργαζομένων, δεν μας το χάρισε, ούτε μας το «δώρισε» κανείς. Κι αν το κεφάλαιο έχει κάθε μέρα «γιορτή», το δώρο δίνει στον κόσμο της εργασίας μια ανάσα. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες άμεσα ή έμμεσα επιχειρούν να μην καταβάλουν το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους. Νέα μόδα τείνει να γίνει είτε η καταβολή μέρους αυτού είτε η απαίτηση από την εργοδοσία για την επιστροφή του υπό την απειλή ακόμα και της απόλυσης!
Σε κάθε περίπτωση η καταβολή του συνόλου του δώρου μέχρι τις 21 Δεκέμβρη αποτελεί υποχρέωση από μεριάς εργοδοσίας και κάθε κατάχρηση αυτής πρέπει να καταγγέλλεται. Ως δικαιούχοι αναγνωρίζονται όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα ανεξαρτήτου σύμβασης ορισμένου ή αόριστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
Η μη καταβολή του από τον εργοδότη οδηγεί σε σύλληψή του με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ
Η απάντηση των εργαζομένων δε θα είναι η υποταγή στην τρομοκρατία της εργοδοσίας και στις απαιτήσεις της κυβέρνησης. Ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση και η αλληλεγγύη στους χώρους δουλειάς, η συλλογική αντίσταση, η συσπείρωση στα σωματεία και η πάλη μέσω αυτών, πέρα από λογικές υποταγμένου συνδικαλισμού τύπου ΓΣΕΕ. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από τα αιτήματα για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς, υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Διεκδικούμε και επιβάλλουμε την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για όλους τους συναδέλφους μας και τους εργαζόμενους, δεν το αφήνουμε στην κρίση και την ελεημοσύνη του εργοδότη.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΑΒΒΑΤΟ 21/12
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Ανάλογα με τον τρόπο αμοιβής (μισθός ή ημερομίσθιο) οι εργαζόμενοι δικαιούνται:
- Έναν μισθό / 25 ημερομίσθια αν η σχέση εργασίας με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1η Μαΐου έως 31η Δεκεμβρίου
- Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας δεν διήρκησε όλο το διάστημα από 1/5 έως 31/12, το δώρο είναι ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής σχέσης: 2/25 του μηνιαίου μισθού/ 2 ημερομίσθια για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
- Στην παραπάνω περίπτωση για το διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ.με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
- Σε καμία περίπτωση τα δώρα δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα!