Σελίδες

Αντικαπιταλιστικές Κινήσεις Πόλεων

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη του Δημήτρη Χαντζή Γενικού Χειρούργου και μέλους της Μαχόμενης Ηλιούπολης για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Δημήτρης Χαντζής στo https://dailypharmanews.gr/site/post/31345/Diistantai-oi-apopseis-gia-ta-apogeumatina-cheirourgeia υπογραμμίζει:

Το μέτρο είναι σε βάρος των ασθενών, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού

Κάθετα αντίθετος στην λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων δηλώνει από την πλευρά του ο Γενικός Χειρουργός στην Α Χειρουργική Κλινική του ΚΑΤ επιμελητής ΒΔημήτρης Χαντζής, ο οποίος επισημαίνει στο DailyPharmaNews, ότι η έναρξη των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί μέρος της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης της ΝΔ για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. «Εγώ δεν θα συμμετέχω στο απογευματινό πρόγραμμα. Το μέτρο είναι σε βάρος των ασθενών, των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Με αυτή την επιλογή η κυβέρνηση εισάγει ιδιωτικές πληρωμές σε ένα δημόσιο χώρο, και αυτό είναι απαράδεκτο, διότι οι ασφαλισμένοι έχουν προπληρώσει την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη μέσα από την φορολόγηση τους. Παράλληλα διαμορφώνονται όροι ανισότητας στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας. Όσοι έχουν χρήματα να πληρώσουν τις τιμές που δίνει το υπουργείο θα μπαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία και οι υπόλοιποι θα μπαίνουν στις λίστες της ντροπής».

Έχουμε 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας από τις οποίες το 35% είναι από την τσέπη του πολίτη

Ο κ. Χαντζής εκτιμά ότι τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν σε βάρος των πρωινών, και θεωρεί ότι είναι προσχηματική η επίκληση ότι αυτά θα γίνουν για να επιταχυνθούν οι λίστες των πρωινών χειρουργείων. «Γιατί αν υπήρχε πρόθεση σε σχέση με αυτό, η κυβέρνηση θα όφειλε να κάνει τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ώστε να στελεχώσει το 40% των χειρουργικών αιθουσών που είναι κλειστές, λόγω υποστελέχωσης. Και αν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες προσλήψεις δεν θα υπήρχαν αναμονές πάνω από τρεις μήνες».

Η επιτάχυνση της λίστας αναμονής αφορά προσλήψεις στο ΕΣΥ και αυτές μπορούν να υλοποιηθούν όταν υπάρξει η αντίστοιχη χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών, τονίζει ο κ. Χαντζής, για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχει 7,8% συνολικές δαπάνες υγείας, όταν ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 9,9%. Από αυτές τις δαπάνες, δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι το 60%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 80%. Έχουμε δηλαδή 40% ιδιωτικές δαπάνες υγείας από τις οποίες το 35% είναι απευθείας μέσα από την τσέπη των πολιτών, και το 5% από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις».