Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ 300 ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Η’ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΟ ΑΟΣΜΗΣ, ΑΧΡΩΜΗΣ Κ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ.

Από την αρχή της νέας δημοτικής αρχής είχαμε τονίσει ότι αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Τα πράγματα βέβαια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έδειξε πως όχι μόνο είναι συνεχιστής της προηγούμενης πολιτικής, αλλά με έντονη ροπή στο αντιδραστικότερο.


Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια καταγραφή των μέχρι τώρα πεπραγμένων της δημοτικής αρχής Χατζηδάκη καθώς και των αποφάσεων της. Για όποιο ζήτημα προέκυψε στο Δήμο μας, ο βαθμός αντιμετώπισης της Δημοτικής Αρχής ήταν κάτω από τη βάση.


1. Εκπαίδευση

Απ’ την αρχή της θητείας της ήρθε αντιμέτωπη με ζητήματα που αφορούσαν την εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα: την εφαρμογή του νόμου για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση αλλά και την επιθεώρηση των σχολικών μονάδων, ειδικά σχετικά με τον σεισμικό έλεγχο των εγκαταστάσεων .
Πρώτη απόφαση, και ενώ υπάρχουν διαθέσιμοι δημόσιο χώροι για στέγαση των νέων μικρών μαθητών της πόλης μας, η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων σε ήδη υπάρχοντα σχολεία για την εγκατάσταση των μαθητών. Καμία σοβαρή μελέτη ούτε και παιδαγωγικός έλεγχος. Κάτι που βλέπουμε να εφαρμόζεται και στην φετινή χρονιά, και μάλιστα με αποφάσεις ακόμα και για ημιμόνιμα κοντέινερ που λιγοστεύουν προαύλιο χώρο αλλά και χώρους συγκέντρωσης των μαθητών.

Επιπλέον με αστήριχτες δικαιολογίες και υπεκφυγές δεν ολοκληρώθηκαν οι αντισεισμικοί έλεγχοι (ούτε καν οι πρωτοβάθμιοι) στο σύνολο των σχολικών μονάδων, ενώ σε όλα αυτά ήρθε να συμπληρωθεί η περικοπή από τον προϋπολογισμό της συντήρησης και ενίσχυσης των μέτρων πυροπροστασίας. Ουσιαστικά μιλάμε για κτίρια που ήδη έχουν προβλήματα κι έχουν αφεθεί στο έλεος, όπου δεν φτάνουν κάποια βαψίματα και κάποιες μικρές διαμορφώσεις προαύλιων χώρων. Αν συνυπολογίσει κανείς τις νέες περικοπές στον προϋπολογισμό για τη συντήρηση προαύλιων χώρων, η νέα διοίκηση κρίνεται κάτω απο την βάση αλλά και με σχέδιο υποβάθμισης.

2. Κοινωνική πολιτική 

Την κατεύθυνση και τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσει την πολιτική της την είδαμε με την ψήφιση της νέας τροποποίησης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος στα οποία αποφάσισε την περικοπή των διαθέσιμων πόρων προς το κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό παντοπωλείο. Γι αυτό πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες πως με δωρεά δυο καλαθιών σούπερ μάρκετ από διάφορες παρατάξεις δε λύνονται οι ανάγκες των ασθενέστερων οικονομικά συμπολιτών μας, ειδικά όταν η Δημοτική Αρχή έχει ψηφίσει αυτές τις μειώσεις.
Δεν είδαμε ούτε μια ενέργεια για το κέντρο υγείας (πρώην ΙΚΑ τώρα ΠΕΔΥ), για αύξηση των γιατρών , για καλύτερες υπηρεσίες στους κατοίκους της Ηλιούπολης, παρά του ότι είχε γίνει συζήτηση από το Νοέμβριο του 2019.

Ατολμία, και μια αντίληψη μια από τα ίδια είδαμε και στην τήρηση των αποφάσεων για τις ώρες τροφοδοσίας των σούπερ μάρκετ, απόφασης που πάρθηκε μετά το θανατηφόρο ατύχημα στην οδό Μαρίνου Αντύπα. Φυσικά δεν ίσχυσε καμία απαγόρευση και ούτε ισχύει. Ποτέ δεν ενοχλεί τους οικονομικά ισχυρούς.
Επίσης, προχώρησε σε κλείσιμο της οδού Ειρήνης χωρίς να ρωτήσει κανέναν, δημιουργώντας πρόβλημα στην κυκλοφορία και στη λειτουργία των καταστημάτων.

3. Διαχείριση δημόσιου χρήματος

Μεγάλες συζητήσεις γίνονται σε παρέες Ηλιουπολιτών και μεταξύ επαγγελματίων της πόλης, αλλά και στο διαδίκτυο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο δίνονται οι απευθείας αναθέσεις, αλλά και του οικονομικού αποτελέσματος για το συμφέρον του Δήμου. Αδιαφάνεια, κάλυψη συγκεκριμένων συμφερόντων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το σκάνδαλο με την προσπάθεια για παραχώρηση της «αγοράς χωρίς μεσάζοντες» σε νομικό πρόσωπο υποψηφίων της παράταξης του δημάρχου;

4. Αθλητισμός – χώροι άθλησης - πάρκα

Τι έχει να παρουσιάσει σε 300 ημέρες η Δημοτική Αρχή για την ανάπτυξη του αθλητισμού και τι προϋποθέσεις δημιούργησε για άθληση του λαού;

  • Ένα κολυμβητήριο που ουσιαστικά λειτούργησε την μισή περίοδο.
  • Ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ που βάζει νερά.
  • Τη σύμβαση σκάνδαλο για την παραχώρηση των γηπέδων τένις. 
  • Καμία προθυμία για χώρο στίβου στο γήπεδο Ηλιούπολης με αποτέλεσμα όποιος θέλει να αθληθεί να στοιβάζεται στις λιγοστές ώρες του στίβου στο Χαλικάκι. 
  • Πάρκα ασυντήρητα, χωρίς φωτισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάρκο Αγίου Νικολάου, που για να πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ της Μαχόμενης Ηλιούπολης στις αρχές Οκτωβρίου άλλαξαν λάμπες τα ίδια της τα μέλη! Μάλιστα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πάρθηκε η κατάπτυστη απόφαση να κλειδώνονται τα πάρκα Ναυαρίνου, Καλαβρύτων και Άλσους Κιντή με δικαιολογία τους κινδύνους που υπάρχουν από την επίσκεψη κόσμου, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι το ότι δεν αρέσει στην δημοτική αρχή να συναθροίζεται η νεολαία και λοιποί κάτοικοι. 
  • Η κατεύθυνση λοιπόν της δημοτικής αρχής είναι πως οι κοινόχρηστοι χώροι δε μπορούν να είναι κοινόχρηστοι και εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει να είναι.
  • Η κατάσταση στην οποίο βρίσκονται οι παιδικές χαρές δεν τιμά την τοπική κοινωνία και κυρίως αυτούς που έχουν την ευθύνη συντήρησής τους, τη Δημοτική Αρχή. 
  • Φαίνεται πως η δημοτική αρχή είναι εδώ και καιρό σε αναστολή λειτουργίας και δεν περίμενε την δικαιολογία της πανδημίας.


5. Καθαριότητα 

Κοινή διαπίστωση είναι πως ζούμε σε έναν από τους πιο βρόμικους δήμους της περιοχής. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την καθαριότητα είναι η εξής: ελλείψεις σε κάδους (ακύρωση προηγούμενου διαγωνισμού ), σχεδόν μηδαμινή προσπάθεια για πλύσιμο κ συντήρηση τους, προσωπικό που έχει φτάσει στα όρια του από την κούραση και το άγχος λόγω της έλλειψης εργαζομένων. Έλλειψη πολιτικής βούλησης για εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εκτός αν ετοιμάζονται να δώσουν την υπηρεσία αυτή σε ιδιώτες δημιουργώντας αυτές τις συνθήκες). 

6. ΚΥΤ – νεκροταφείο - βουνό

Το σημαντικότερο και πιο αντιδραστικό «κατόρθωμα» της δημοτικής αρχής Χατζηδάκη είναι το σκεπτικό για τις χρήσεις στο βουνό του Υμηττού. Εν μέσω πανδημίας, με κρυφή ατζέντα , προσπάθησε να δρομολογήσει καταστάσεις για τη μεταφορά του νεκροταφείου στο βουνό, να φέρει στην επιφάνεια το ζήτημα της αναβάθμισης του ΚΥΤ, ενώ την ατολμία της στην υπόθεση του Προφήτη Ηλία έρχεται να συμπληρώσει η τοποθέτηση του δημάρχου για χρήση του χώρου του παλιού αναψυκτηρίου. 
Ενώ η παγκόσμια η αγωνία για πράσινο είναι πιο μεγάλη από ποτέ, ο δήμαρχος και άλλοι ονειρεύονται τσιμέντο παντού. Κάτι που αποδεικνύει και η στάση του στον ΣΠΑΥ που ονειρεύεται χαράξεις και χρήσεις σε όλο τον Υμηττό.

7. Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου

Για κλείσιμο θα πρέπει να σταθούμε στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Είχαμε ήδη αναφερθεί παλαιότερα στον τραγικό-αντιδημοκρατικό νόμο Θεοδωρικάκου, που κάνει τα δημοτικά συμβούλια κουρελόχαρτα, με τη διάταξη να παίρνουν τις αποφάσεις η επιτροπή ποιότητας ζωής και η οικονομική επιτροπή. 
Πλέον όμως βιώνουμε μια κατάσταση, όπως επιβεβαιώθηκε και στο τελευταίο συμβούλιο, όπου οι δημοτικοί σύμβουλοι θα έρχονται μόνο για θέματα που αφορούν την δημοτική αρχή ( βλέπε εκλογή συμπαραστάτη του δημότη) και μετά θα αποχωρούν. Αυτό αφορά και τις υπόλοιπες παρατάξεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα θέματα να κουβεντιάζονται χωρίς απαρτία ενώ είχαμε και το φοβερό με αποφάσεις που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια αλλά ποτέ δεν συζητήθηκαν.

8. Φωτογραφήσεις-βιντεοσκοπήσεις

Θα πρέπει να πιστώσουμε στα θετικά της Δημοτικής Αρχής τις πολύ καλές φωτογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις του Δημάρχου και των Αντιδημάρχων σε δήθεν μεγάλα έργα. Καλές οι προβολές δυο-τριών καθαρισμών πάρκων, καλό το πλυστικό μηχάνημα που καθάρισε την πλατεία Φλέμινγκ και 10 κάδους, η τοποθέτηση τεσσάρων κάδων ως αρχή ανακύκλωσης, όμως μη προσπαθεί η δημοτική αρχή να μας πλασάρει τα αυτονόητα ως το μεγάλο της έργο.

Δεν ειχαμε καμμία αμφιβολία για το πια πολιτική θα ακολουθούσε η δημοτική αρχή Χατζηδάκη, κάτι που έγινε καθαρό ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις. Πολιτική που εκπορεύεται από τη λογική εξυπηρετησης κυβερνητικών συμφερόντων, ιδιωτικού κεφαλαιου οπως και αν λεγεται αυτο. 
από τη λογική πως τα βάρη πρέπει να πέφτουν στις πλάτες του λαού. 

Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο. Οφείλουμε και θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση το επόμενο χρονικό διάστημα καθώς διαφαίνονται προσπάθειες αντιδραστικών λύσεων σε πολλά από τα ζητήματα που προαναφέραμε. Δεν αναθέτουμε την επίλυση τους σε καμία διοίκηση καθώς ξέρουμε πολύ καλά τα συμφέροντα που εξυπηρετούν. Συμφέροντα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του λαού της Ηλιούπολης.



Δημοφιλείς αναρτήσεις