Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

Ανακοίνωση/ Κάλεσμα στήριξης στην συμπολίτισσα μας Ε.

 Πριν ένα χρόνο περίπου οι αγωνιστικοί χώροι και το κίνημα μαζικά στάθηκε αλληλέγγυο στον αγώνα επιβίωσης που έδωσε η συμπολίτισσα μας Ε. όταν στην προσπάθειά της να ξεφύγει από την αιχμαλωσία και το trafficking του αστυνομικού Δημήτρη Μπουγιούκου βρήκε στήριγμα σε μια σερβιτόρα στην πόλη μας. Η ιστορία της έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως «η υπόθεση της Ηλιούπολης» για ευνόητους λόγους.



Ένα χρόνο μετά η δίκη για την υπόθεση του κυκλώματος σωματεμπορίας και trafficking που κρυβόταν στη πόλη μας έχει ξεκινήσει με πολύ κακούς οιωνούς. Ως Μαχόμενη Ηλιούπολη όταν πήρε τα φώτα της δημοσιότητας έτσι και τώρα θα σταθούμε δίπλα στις επιζώσες και θα παρακολουθούμε τις δικασίμους και θα κάνουμε ότι μπορούμε να στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα δικαίωσής τους.

Καλούμε στην επόμενη δικάσιμο Παρασκευή 16/12/2022, στο Μ.Ο.Δ. το κόσμο να στηρίξει αυτή τη δύσκολη μάχη!


Στην πρώτη δικάσιμο (5/12/2022) η διαδικασία ξεκίνησε με το αίτημα της συνηγόρου της Ε., Αντωνίας Λεγάκη να μην παραβρεθούν οι δύο επιζώσες στο δικαστήριο καθώς ο νόμος προβλέπει να μην υπάρχει ούτε οπτική επαφή των θυμάτων trafficking με τους θύτες οι οποίοι βρίσκονται στην αίθουσα. Με παντελή αδιαφορία για την ευρωπαϊκή, διεθνή και εγχώρια νομοθεσία σχετικά με την προστασία των γυναικών που έπεσαν θύματα κυκλωμάτων σωματεμπορίας εισαγγελέας και οι συνήγοροι των κατηγορούμενων ζήτησαν την παρουσία των δύο επιζωσών στο δικαστήριο. Η έδρα αποφάσισε η δίκη να συνεχιστεί με την παρουσία των θυμάτων κεκλεισμένων των θυρών. Στη δεύτερη και τρίτη δικάσιμο (12-13/12/2022) τα θύματα κατέθεσαν σχετικά με τις κατηγορίες περί βιασμού με την συμπολίτισσα μας να δέχεται ένα αδιάλειπτο και συνεχές victim blaming και ερωτήσεις που μόνο στόχο είχαν τον επανατραυματισμό της και από ορισμένους συνηγόρους υπεράσπισης (η δικηγόρος Πανταζή γνωστή από την δική της Χρυσής Αυγής έχει αναλάβει τον Μπουγιούκο) το βασανισμό της αφού τα σχόλια που έκαναν είχαν σκοπό μόνο την ψυχολογική εξόντωσή της και την λεηλασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς της όπως μαρτυρεί κόσμος που άκουγε τους λυγμούς και τις κραυγές της συμπολίτισσάς μας. Η δικηγόρος της Αντωνία Λεγάκη παρότι δέχεται συνεχείς διακοπές και υφίσταται αντιδεοντολογικές πρακτικές από τους συνηγόρους υπεράσπισης ενάντια σε κάθε διάταξη ποινικής δικονομίας προσπαθεί να διαφυλάξει τα δικαιώματα των θυμάτων καταθέτοντας αιτήματα προς την έδρα προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ανθρώπινο πλαίσιο κατάθεσης.


Υπενθυμίζουμε ότι η συμπολίτισσά μας στερήθηκε αρχικά το δικαίωμα πρόσβασης σε δικηγόρο μόλις κατήγγειλε στην αστυνομία τον συνάδερφό τους Δ.Μπουγιούκο, εν συνεχεία και ενώ βρέθηκαν και άλλες κοπέλες που κατήγγειλαν τα ίδια πραγματικά περιστατικά η υπόθεση άργησε να φτάσει στο ακροατήριο αφού υπήρξε πρωτοφανής κωλυσιεργία της δικαιοσύνης, η συμπολίτισσά μας και η οικογένειά της δέχονταν απειλές προκειμένου να άρουν τις καταγγελίες τους αλλά και εκφοβισμό ενώ παράλληλα λόγω της δεκαοκτάμηνης προφυλάκισης τα θύματα κινδυνεύουν να δουν τους κακοποιητές τους ελεύθερους.


Από την πλευρά μας ως Μαχόμενη Ηλιούπολη είχαμε από τις 11/07/2021 καταθέσει στο Δήμο Ηλιούπολης τα αιτήματά μας για την προστασία των επιζωσών trafficking, σωματεμπορίας αλλά και ενδοοικογενειακής βίας. Ένα χρόνο μετά και με το κοινωνικό φαινόμενο της ακραίας εκμετάλλευσης ιδίως των πιο πληττόμενων στρωμάτων (πχ. Υπόθεση 12χρονης Κολωνός, ραγδαία αύξηση των γυναικοκτονιών) να είναι σε έξαρση ο Δήμος δεν έχει κάνει το παραμικρό για να δείξει στοιχειωδών ενδιαφέρον σχετικά με τέτοια ζητήματα.


Από την πλευρά μας ως Μαχόμενη Ηλιούπολη θα σταθούμε αλληλέγγυοι/ες δίπλα στην συμπολίτισσά μας τόσο στη δύσκολη δικαστική της μάχη στις αίθουσες των δικαστηρίων όσο και στην γειτονιά.


Αφού ο Δήμος αδιαφορεί για το τι γίνεται στην Ηλιούπολη, για το τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαμερισμάτων, πίσω από τα κλειστά στόματα της πόλης, και δείχνει παντελή αδιαφορία τόσο για την αυτή υπόθεση όσο και για την προστασία των συμπολιτισσών μας αλλά και των φτωχών ανηλίκων της πόλης, εμείς καλούμε το λαό της πόλης να δώσει την απάντησή του.


Απευθύνουμε κάλεσμα στα δεκαπενταμελή συμβούλια των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, στα εργατικά σχήματα και τα σωματεία αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μας να ενισχύσουν τόσο με την φυσική τους παρουσία και με ανακοινώσεις αλληλεγγύης όσο και οικονομικά μέσω του crowdfunding που έχει δημιουργηθεί (από το δημοσιογραφικό μέσο omniatv και την πρωτοβουλία για την Ε. των φεμινιστικών συλλογικοτήτων που καλύπτουν την δίκη) για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων της επιζώσας.


Καμία μόνη της απέναντι στα κυκλώματα βίας και κακοποίησης!


 


Δημοφιλείς αναρτήσεις