Εκλογική διακήρυξη για τις δημοτικής εκλογές Μαΐου 2019


ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ  
Αριστερή ανατρεπτική κίνηση

Εργαζόμενοι/νες, νέες και νέοι, κάτοικοι της Ηλιούπολης

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεγαλοεπιχειρηματίες και κατεστημένα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν γίνεται να αλλάξει ριζικά η ζωή μας, πως φταίει το «κακό το ριζικό μας» και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον είναι να επιλέξουμε διαχειριστή: στο δήμο, στην περιφέρεια, στην κυβέρνηση. Με μόνο ζητούμενο μικρές επιδιορθώσεις στο σταθερό πλαίσιο της εργασιακής βαρβαρότητας, της λεηλασίας των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, της δημοσιονομικής φυλακής των ματωμένων πλεονασμάτων, σε όσα ορίζουν για δεκαετίες οι μνημονιακές δεσμεύσεις, οι κανόνες της ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Εμείς λέμε θαρρετά πως η φυλακή δεν θέλει μερεμέτια, αλλά γκρέμισμα· πως οι πιο όμορφες μέρες του μέλλοντός μας θα ανατείλουν πάνω από τα ερείπια των πολιτικών που κλέβουν τα όνειρά μας. Για να πάρουμε με τους συλλογικούς μας αγώνες πίσω τις ζωές και την πόλη μας!

Η πραγματικότητα δεν εξωραΐζεται: Η εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και της λαϊκής οικογένειας συνεχίζεται, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, η ανεργία και η ανέχεια εξακολουθούν να οδηγούν νέους και μεγαλύτερους σε νέα μετανάστευση.
Οι δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά δικαιώματα πλήττονται βάναυσα, η αρπαγή και η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας βρίσκεται στο ζενίθ, οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί τρομοκρατούν.
Και σαν «το κερασάκι στην τούρτα», εξίσου όμως σημαντικά και απειλητικά:
- Η καταστολή των κινημάτων και των αγώνων, η πολεμική απειλή για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και του ελληνικού κεφαλαίου, τα ρατσιστικά τείχη της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης κατά προσφύγων και μεταναστών.
- Ακροδεξιά, φασισμός, ρατσισμός, εθνικισμός, θρησκευτικός (και όχι μόνο) σκοταδισμός. Οι εγκληματικές φασιστικές συμμορίες (όπως της Χρυσής Αυγής) απειλούν, τραμπουκίζουν, δολοφονούν.

Δεν ξεχνάμε τίποτε! Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αφού κατέπνιξε τις ελπίδες του λαού και ακύρωσε πραξικοπηματικά το εργατικό λαϊκό «Όχι», ψήφισε το 3ο μνημόνιο, εφάρμοσε τα προηγούμενα (των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), δέσμευσε το λαό για δεκαετίες στην εξυπηρέτηση ενός άδικου χρέους στους δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ, έγινε η αγαπημένη κυβέρνηση ΗΠΑ, ΕΕ και κεφαλαίου, και πλασάρεται τώρα ως «προοδευτικός πόλος» για να μην... έρθει η Δεξιά!
Ούτε τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τους λοιπούς μνημονιακούς συγγενείς που «αντιπολιτεύονται» μόνο και μόνο για να εφαρμόσουν αυτοί την ίδια πολιτική. Ούτε τους κάθε λογής «μακεδονομάχους», που φουσκώνουν από επιθετικό εθνικισμό απέναντι στους γειτονικούς λαούς, αλλά δεν βγάζουν άχνα, όταν μεγάλα συμφέροντα και τράπεζες λεηλατούν την αξιοπρέπεια του λαού μας.

Κοντά στους μεγάλους καρχαρίες βρήκαν την ευκαιρία και τα μικρότερα τοπικά πιράνχας. Σήμερα, οι δημοτικές αρχές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, συμμετέχουν στην επίθεση στους εργαζόμενους και το λαό. Οι Δήμοι δεν αποτελούν «τοπική αυτοδιοίκηση», όπως κατ’ ευφημισμό αποκαλούνται. Δένονται με χίλια νήματα με την πολιτική της κεντρικής εξουσίας και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., αποτελούν τοπικό κράτος στην υπηρεσία των κυρίαρχων συμφερόντων.

Με τον Κλεισθένη, μεταφέρονται ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, με μεγάλη μείωση της χρηματοδότησής τους (από το 2011 μείον 37%). Αποτέλεσμα: Επιβολή υψηλότερων δημοτικών φόρων και τελών, κατάργηση της δωρεάν πρόσβασης, ανταποδοτικά κριτήρια και υψηλές τιμές στην παροχή υπηρεσιών (τροφεία σε παιδικούς σταθμούς), παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για εκμετάλλευση κλπ.
Επεκτείνονται-παγιώνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ενώ οι προϋπολογισμοί των Δήμων παρακολουθούνται από το «Παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας», που σε περίπτωση υπερβάσεων επιβάλλει προγράμματα «εξυγίανσης», μνημόνια-σοκ σε δημοτικό επίπεδο. Το ΕΣΠΑ αναδεικνύεται σε σχεδόν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση δημόσιων έργων, χωρίς να ιεραρχούνται οι κοινωνικές ανάγκες.

Δήμος Ηλιούπολης: εξωραϊσμός μιας αντιδραστικής πολιτικής

Σ αυτό το έργο πρωταγωνιστεί και ο Δήμος Ηλιούπολης. Ο δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος, παρά τις λεκτικές κορώνες και την επικοινωνιακή προβολή των δήθεν έργων του, εφαρμόζει κατά γράμμα το μνημόνιο και στην πόλη μας: Ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων, «καλλωπισμός» του κέντρου για τα κερδοφόρα τραπεζοκαθίσματα και εγκατάλειψη των γειτονιών, συρρίκνωση των δημοτικών υπηρεσιών, μεγάλη υποβάθμιση των σχολείων και έλλειψη δημοτικών παιδικών σταθμών, ανοχή στην υποβάθμιση του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), καταστροφικές παρεμβάσεις στο Ρέμα της Πικροδάφνης. Ιδιαίτερα προκλητική είναι η εκχώρηση τουλάχιστον 94 ακινήτων της Ηλιούπολης στο Υπερταμείο!
Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού δημιουργεί νέες απειλές για την Ηλιούπολη, καθώς τα σενάρια για καταστροφική λεωφόρο στο βουνό και για μεγέθυνση του ΚΥΤ (παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ) επανέρχονται.
Ουσιαστική και μαχητική αντιπολίτευση στο Δήμο μας δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε στους δρόμους. Ενόψει των εκλογών παρουσιάζεται πληθώρα παρατάξεων και υποψήφιων «σωτήρων», λείπει όμως η ανατρεπτική λογική. Πολλές παρατάξεις κινούνται εντός μνημονιακού πλαισίου, θέλοντας να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίου-πόλις είναι πλέον κυβερνητική μνημονιακή δύναμη, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα και την Αριστερά.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, παρά το αγωνιστικό δυναμικό που συσπειρώνει παραμένει σε κομματική περιχαράκωση, δεν συνέβαλε σε ένα μαζικό ενωτικό κίνημα με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Η Αριστερή Πρωτοβουλία, παρά τις θετικές διακηρύξεις, παρέμεινε σε μοναχική πορεία. «Οι Συνεργοί με την Ηλιούπολη», προβάλλουν επιμέρους στόχους, χωρίς συνολική αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική.
Με τις δυνάμεις και τους αγωνιστές της Αριστεράς και του κινήματος η Μαχόμενη Ηλιούπολη επιδιώκει σχέσεις διαλόγου και κοινής δράσης, με κριτήριο την ανάπτυξη της πάλης των κατοίκων.

Με βάση όλα αυτά αναδεικνύεται αναγκαία η παρέμβαση σε όλες τις αναμετρήσεις (εκλογικές, πολιτικές, κινηματικές) της Μαχόμενης Ηλιούπολης, της αριστερής ανατρεπτικής κίνησης της πόλης μας. Για μας, η όποια εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο είναι έκφραση της συλλογικότητας και του κόσμου που αγωνίζεται, μακριά από προσωποκεντρικά μοντέλα. Ο καθορισμός επικεφαλής του ψηφοδελτίου αποτελεί έκφραση της συλλογικής εκπροσώπησής μας. H κίνηση στηριζόμενη στην αρχή της εναλλαγής μέσα από την συνέλευσή της θα καθορίζει τους εκπροσώπους της στο δημοτικό συμβούλιο.
Συνεργαζόμαστε με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλους δήμους, στηρίζουμε την περιφερειακή κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, συμβάλλουμε στην ευρύτερη ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής, ανατρεπτικής, αντιΕΕ Αριστεράς.

Καλούμε σε στήριξη και ενίσχυση της Μαχόμενης Ηλιούπολης για να:

· Παλέψουμε και για τα «μικρά» και για τα «μεγάλα» προβλήματα και σε τοπικό και σε συνολικό επίπεδο, αλλά πάντα με συνολική ανατρεπτική πολιτική λογική, για ζωή και όχι επιβίωση.
· Για να ακουστεί δυνατά μια αριστερή και ανατρεπτική φωνή στην Ηλιούπολη.
· Για να υπάρξει μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.
· Για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του κινήματος, στην αυτοοργάνωση των κατοίκων, με ανοικτές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες αγώνα σε κάθε γειτονιά, ενάντια στις λογικές διαχείρισης εντός του ασφυκτικού πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής.

Γιατί η υπεράσπιση της ζωής μας περνάει μέσα από τα χέρια μας, την εγρήγορση μας, την οργάνωση μας και, εν τέλει, την υλοποίηση όσων είναι κοινωνικά αναγκαίων και όχι λογιστικά «εφικτών».

 ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Κάλυψη της αναγκαίας χρηματοδότησης του δήμου από την κεντρική εξουσία . Όχι στις μνημονιακές περικοπές και στο Παρατηρητήριο-«λαιμητόμο».
· Κατάργηση του «Κλεισθένη» και όλου του αντιδραστικού πλαισίου για τους δήμους.
· Κάλυψη όλων των αναγκών των υπηρεσιών του δήμου με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον.
· Άμεση απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.
· Όχι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, προστασία της κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
· Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Κατάργηση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο.
· Αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στην Ηλιούπολη, φιλολαϊκή αλλαγή συνολικά στο σύστημα δημόσιας υγείας.
· Σύγχρονα σχολικά κτίρια, με αυξημένη δημοτική μέριμνα. Νέα σχολεία και νηπιαγωγεία για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες ποιοτικής δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης για όλους.
· Δημιουργία βρεφικών – παιδικών σταθμών, όχι στα «παιδικά πάρκινγκ» και στην εμπορευματοποίηση.
· Δημοτική δωρεάν συγκοινωνία με τακτικά δρομολόγια, ανάμεσα στις γειτονιές και προς τους σταθμούς του μετρό. Πυκνές δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, δωρεάν μετακίνηση για άνεργους, φτωχούς και μαθητές-σπουδαστές.
· Συντήρηση των δρόμων. Μείωση της ταχύτητας οχημάτων στον αστικό ιστό.
· Προστασία του περιβάλλοντος από την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση. Άμεση ανακήρυξη του ορεινού όγκου του Υμηττού σε δημόσια δασική έκταση. Κανένας αυτοκινητόδρομος στο βουνό, αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας. Να κλείσει το ΚΥΤ.
· Επιμένουμε στη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Το παραλιακό μέτωπο να γίνει δημόσιος, ανοικτός και προσβάσιμος στο λαό χώρος.
· Πλατείες, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, χώροι πραγματικά δημόσιοι και ελεύθεροι, προσβάσιμοι για τους κατοίκους και όχι μισθωμένοι σε ιδιώτες.
· Προστασία και ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης, αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του ρέματος.
· Πόλη καθαρή. Διαχείριση των απορριμμάτων από το δήμο και όχι από ιδιώτες. Ριζικός ανασχεδιασμός, με στόχο την μεγάλη μείωση των απορριμμάτων, την ανάκτηση υλικών, την ανακύκλωση στην πηγή, την κομποστοποίηση.
· Τα πρώην κτήματα «Νάστου» ανήκουν στο λαό της Ηλιούπολης. Αξιοποίησή τους προς όφελος των κατοίκων. Καμιά παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο.
· Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού και ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους.

Αγωνιζόμαστε για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο αντίστασης, ρήξης, ανατροπής, για το «Ψωμί – Παιδεία – Ειρήνη - Ελευθερία» της εποχής μας. Για κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ευρωζώνη και ΕΕ. Ενάντια στην πολεμική απειλή ΝΑΤΟ και πολυεθνικών, τον εθνικισμό, το φασισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και οι νέοι, με ορίζοντα μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, καταπίεση και διακρίσεις.

Η πολιτική που βγάζει στο σφυρί ό,τι έχουμε και δεν έχουμε δεν επιτρέπεται να είναι το μέλλον το δικό μας, των παιδιών και των εγγονιών μας, της νέας γενιάς.
Αυτοί που υπηρετούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων δεν μπορεί να αποτελούν επιλογή για τις επερχόμενες εκλογές.

Να πάρουμε την ζωή και την πόλη στα χέρια μαςΔημοφιλείς αναρτήσεις