Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Δημοτικές εκλογές – όχι μία από τα ίδια, να πάμε αλλιώς…


Στην τελική ευθεία των δημοτικών εκλογών και ξαφνικά βρεθήκαμε στη… Ντίσνεϊλαντ! Φτιασιδώματα και μπαλώματα της τελευταίας στιγμής, υποσχέσεις και όμορφα λόγια, υποψήφιοι-δήμαρχοι σύγχρονοι «Μαυρογιαλούροι» σε τοίχους και κινητά… Τα στημένα χαμόγελα δεν κρύβουν τα δόντια τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, τα κόμματα και το σύστημα των μεγάλων συμφερόντων σε κεντρικό επίπεδο και οι περιφέρειες και οι δήμοι σε τοπικό, φτιάχνουν έναν κόσμο για πούλημα: Περιβάλλον, παραλίες, ελεύθεροι χώροι, παιδεία, υγεία, ρεύμα και νερό, η ίδια μας η ζωή γίνονται θυσία στο βωμό του κέρδους. Το είδαμε από την πανδημία και τα Τέμπη μέχρι τις πυρκαγιές και τις παραλίες. Εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των πάντων. Αυτό είναι το κοινό τους πρόγραμμα· η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνει το ασφυκτικό πλαίσιο γι’ αυτό.

Δεν σταματούν πουθενά, αν δεν τους σταματήσουμε: Για τα κέρδη επεκτείνουν την εργασιακή ζούγκλα ακόμα και στο 16ωρο, καταστρέφουν το κλίμα, επιβάλλουν καθεστώς ανελευθερίας, φέρνουν ξανά τον πόλεμο στην Ευρώπη, τροφοδοτούν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό, την έμφυλη βία. Φτιάχνουν έναν κόσμο που δεν χωρά τα όνειρά μας, ειδικά της νέας γενιάς.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχά λαϊκά στρώματα, ανυπόταχτη νεολαία, απόμαχοι της δουλειάς ήρθε η ώρα να βγούμε στο προσκήνιο.

Ας μην «τσιμπήσουμε» στις υποσχέσεις τους, ας μην πετσοκόψουμε ανάγκες και δικαιώματα στο ασφυκτικό πλαίσιο της κυρίαρχης πολιτικής και στο «εφικτό», που τα έκανε όλα ανέφικτα.

Θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει, στην πόλη που μας ανήκει

Θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη δεμένη αρμονικά με το περιβάλλον, στις πλαγιές του Υμηττού, που πρέπει να έχει απόλυτη προστασία, χωρίς καταπατήσεις και νέες λειτουργίες. Το βουνό μας δεν είναι ο σκουπιδοτενεκές της «ανάπτυξής» τους. Θέλουμε μια πόλη με πράσινο, πάρκα, γήπεδα, ελεύθερους χώρους προσβάσιμους για όλους/ες και όχι σε κατάληψη από ιδιωτικά συμφέροντα. Μια πόλη καθαρή, με διαχείριση των αποβλήτων συμβατή με το περιβάλλον και όχι με τα συμφέροντα των αρπακτικών. Με το αναγκαίο προσωπικό στον δήμο, με σταθερές σχέσεις εργασίας και πλήρη δικαιώματα. Που θα ζούμε όλοι/ες με αξιοπρέπεια, με λιγότερες ώρες δουλειάς και αυξημένους μισθούς, βάζοντας τέρμα στην τρελή ακρίβεια-κερδοσκοπία και την ασυδοσία του κεφαλαίου. Με σχολεία και σταθμούς ποιοτικά και δημόσια, για όλα τα παιδιά, σχολεία για ολόπλευρη μόρφωση και όχι παραμόρφωση των νέων. Με το Κέντρο Υγείας να καλύπτει τις ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αντί να παρακμάζει. Χωρίς καμιά οικογένεια να απειλείται να χάσει ρεύμα, θέρμανση και νερό, το ίδιο της το σπίτι. Μια πόλη αλληλεγγύης, που θα αγκαλιάζει θύματα εργοδοτικής τρομοκρατίας, έμφυλης βίας, πρόσφυγες. Με δρόμους ασφαλείς, δημοτική και δημόσια συγκοινωνία πυκνή. Με πρόσβαση για όλους στον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς και τον αθλητισμό, χωρίς να πρέπει να πληρώνουμε διαρκώς. Που να μπορούν όλες και όλοι να κυκλοφορούν και να εκφράζονται ελεύθερα χωρίς τον φόβο της αστυνομικής καταστολής, αλλά και των διαφόρων κυκλωμάτων.

Όλα αυτά μοιάζουν πολλά, γιατί μας έχουν μάθει να ζούμε με «ψίχουλα». Κι όμως είναι τα στοιχειώδη για να αρχίσει ο κόσμος της εργασίας να σηκώνει κεφάλι.

Δεν ζητάμε πολλά, ζητάμε όλα όσα μας ανήκουν

Την προηγούμενη τετραετία η δημοτική αρχή Χατζηδάκη ήταν άφαντη για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Ηλιούπολης, ενώ έδινε το παρόν για να προωθήσει τα ιδιωτικά συμφέροντα. Στηρίχθηκε από τη συναίνεση δημοτικών συμβούλων που άλλαξαν «φανέλα» και των συστημικών παρατάξεων («οι πολλές αποχρώσεις του γκρι»), ενώ ολοφάνερο ήταν το έλλειμμα μιας πραγματικής αντιπολίτευσης.

Παρόλα αυτά στην Ηλιούπολη, όπως και γενικότερα, αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κινητοποιήσεις. Για το Κέντρο Υγείας, για την υπεράσπιση του Υμηττού (από νεκροταφείο, ΚΥΤ, ΣΜΑ, αυθαίρετο στον Προφήτη Ηλία), για τοπικά προβλήματα και για εργατικά δικαιώματα. Ξεχώρισαν οι συγκλονιστικές μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην αστυνομοκρατία την περίοδο των lockdown και της πανδημίας (Μάρτιος 2021) και ενάντια στο κύκλωμα τράφικινγκ με εμπλοκή αστυνομικού. Ιδιαίτερη σημασία είχε πως σε ορισμένες περιπτώσεις προέκυψαν μορφές αυτοοργάνωσης των κατοίκων, όπως η Συνέλευση Αγώνα Κατοίκων Ηλιούπολης την άνοιξη του 2021 και άλλες πρωτοβουλίες.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη ήταν «μέσα» και συνέβαλε σε κάθε κινητοποίηση που έγινε στο δήμο μας τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικά την περίοδο της πανδημίας δεν είπαμε «θα λογαριαστούμε μετά», αλλά βγήκαμε μπροστά για τη δημόσια υγεία, ενάντια στην καταστολή και την εργοδοτική αυθαιρεσία, πέρα από σκοταδιστικές αντιλήψεις.

Έλειψε ωστόσο ένα συνολικό μαχητικό και ανατρεπτικό κίνημα στην πόλη, βάση μιας πραγματικής αντιπολίτευσης στη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση. Αυτό είναι το βασικό μας όπλο για να αντεπιτεθούμε και να πετύχουμε κατακτήσεις. Αυτός είναι και ο βασικός μας στόχος για το επόμενο διάστημα.

Γιατί όταν όλα μοιάζουν αδύνατα, τα κάνουν δυνατά οι αγώνες μας. Τους δρόμους τους ανοίγει ο «δρόμος». Οι νίκες έρχονται μόνο μέσα από πάλη. Από τους εργάτες της efood και της Cosco μέχρι τους εκπαιδευτικούς που αρνούνται τους επιθεωρητές, τους υγειονομικούς που αγωνίζονται για δημόσια υγεία, τη νεολαία που πέταξε έξω την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

>>> Όπως κι αυτό το καλοκαίρι με τον κόσμο που κατακτά το δικαίωμα στις ελεύθερες παραλίες. Πάμε να το γενικεύσουμε για ελεύθερες πλατείες και πόλεις από τη ρύπανση του κέρδους.

Αρνούμαστε τη λογική της διαχείρισης της κυρίαρχης πολιτικής και την αυτ-απάτη του φιλολαϊκού δήμου. Οι δήμοι είναι πλέον αναπόσπαστο στοιχείο του αστικού κράτους. Αποτελούν την τοπική του έκφραση. Η πολιτική τους καθορίζεται από τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Βουλιάζουν στην υποχρηματοδότηση για να στραφούν στη φορομπηξία, στις συμπράξεις υπέρ των ιδιωτών, στα ΕΣΠΑ που έχουν σφραγίδα συμφερόντων ΕΕ. Οι δήμοι όχι μόνο δεν είναι κύτταρα δημοκρατίας και αυτοδιοίκησης, αλλά διοικούνται τελείως αντιδημοκρατικά: Απόλυτη κυριαρχία του δημάρχου και πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, που μετατρέπει τις μειοψηφίες σε ισχυρές πλειοψηφίες. Ταυτόχρονα, θέλουν να αποκλείσουν κάθε αριστερή ενοχλητική φωνή, όπως της Μαχόμενης Ηλιούπολης, με το όριο του 3% και πολλαπλά εμπόδια. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη συμμετέχει στις εκλογές και διεκδικεί επανεκλογή στο δημοτικό συμβούλιο για να αγωνιστεί ενάντια στο δήμο-δυνάστη και υλοποιητή της αντιλαϊκής πολιτικής, για να εκφράσει μια ανατρεπτική αντιπολίτευση και κυρίως για να ενισχύσει το κίνημα στην πόλη.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη είναι μια αριστερή ανατρεπτική κίνηση. Σε μια εποχή που η Δεξιά γίνεται Δεξιά και Ακροδεξιά της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης, η Αριστερά πρέπει να ξαναγίνει Αριστερά, δηλαδή μαχόμενη κι εργατική, σε πλήρη ρήξη με τους κυρίαρχους κι ενωτική με τους αγωνιζόμενους, αντικαπιταλιστική και αντιδιαχειριστική, μέσα σε όλους τους αγώνες για κατακτήσεις τώρα, αλλά με ορίζοντα πέρα από τα όρια του συστήματος της εκμετάλλευσης εργαζομένων και φύσης. Η κυβέρνηση της ΝΔ, οι δήμαρχοι της αγοράς κερδίζουν επειδή επικρατούν το «Δεν υπάρχει εναλλακτική» και οι «μειωμένες προσδοκίες», που εξέθρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δεν αρκεί μια Αριστερά της αναπαλαίωσης, με λογική κόμματος-«αποκούμπι» (ΚΚΕ), ούτε οι μοναχικοί δρόμοι, ούτε οι δήθεν ενωτικές συγκολλήσεις. Χρειάζεται να τολμήσουμε για μια άλλη Αριστερά της ανατροπής, απέναντι σε κεφάλαιο και ΕΕ που επιτίθενται με όλα τα μέσα.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:


1) Άμεση ανακήρυξη του ορεινού όγκου του Υμηττού σε δημόσια δασική έκταση. Κανένας αυτοκινητόδρομος στο βουνό, αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας. Να κλείσει το ΚΥΤ. Ενίσχυση του πρασίνου παντού. Προστασία και ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης, αποκατάσταση της φυσικής κοίτης.


2) Από τις παραλίες μέχρι τα πάρκα και τις πλατείες, ελεύθερους δημόσιους χώρους, ανοικτούς σε όλο τον λαό και τη νεολαία. Όχι στην τερατούπολη πλουσίων στο Ελληνικό, όχι στο «κυβερνητικό πάρκο» στην ΠΥΡΚΑΛ. Πάρκα υψηλού πρασίνου ασπίδα στην κλιματική κρίση. Παραλιακό μέτωπο δημόσιος χώρος, ανοικτός για όλους/ες.


3) Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν κοινωνικά αγαθά: Εκπαίδευση, υγεία, συγκοινωνίες, ενέργεια, νερό, κοινωνική ασφάλιση, δημόσιοι χώροι, περιβάλλον. Ενάντια στους νόμους της αγοράς, εθνικοποιήσεις με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση. Όχι στην εκχώρηση των λειτουργιών της πόλης (συντήρηση και αντικατάσταση φωτισμού, καθαριότητα, πράσινο, διαχείριση απορριμμάτων) στην ιδιωτική κερδοσκοπία.


4) Γι’ αυτό προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής επισφαλούς εργασίας και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.


5) Κάλυψη της αναγκαίας χρηματοδότησης του δήμου από την κεντρική εξουσία. Όχι στις ευρω-μνημονιακές περικοπές.


6) Κατάργηση του «Κλεισθένη» και όλου του αντιδραστικού πλαισίου για τους δήμους.


7) Κατοχύρωση του δικαιώματος σε αξιοπρεπή στέγαση για όλους/ες με μεγάλο δημόσιο πρόγραμμα κατοικίας. Στοπ στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις φτωχών λαϊκών στρωμάτων από τα σπίτια τους! Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση.


8) Μείωση των Δημοτικών Τελών και κατάργησή τους για ανέργους και φτωχά λαϊκά στρώματα. Μεγάλη αύξηση των τελών για τις μεγάλες επιχειρήσεις.


9) Αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στην Ηλιούπολη, φιλολαϊκή αλλαγή συνολικά στο σύστημα δημόσιας υγείας.


10) Σύγχρονα σχολικά κτίρια, με αυξημένη δημοτική μέριμνα. Νέα σχολεία, νηπιαγωγεία και βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί. Ποιοτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους, όχι στα «παιδικά πάρκινγκ» και την εμπορευματοποίηση.


11) Τα πρώην κτήματα «Νάστου» ανήκουν στον λαό της Ηλιούπολης. Αξιοποίησή τους προς όφελος των κατοίκων. Καμιά παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο.


12) Δημοτική δωρεάν συγκοινωνία με τακτικά δρομολόγια, ανάμεσα στις γειτονιές και προς τους σταθμούς του μετρό. Πυκνές δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, δωρεάν μετακίνηση για άνεργους, φτωχούς και μαθητές-σπουδαστές.


13) Πόλη καθαρή. Διαχείριση των απορριμμάτων από τον δήμο και   όχι από ιδιώτες. Ριζικός ανασχεδιασμός, με στόχο τη μεγάλη μείωση των απορριμμάτων, την ανάκτηση υλικών, την ανακύκλωση στην πηγή, την κομποστοποίηση. 


14) Αναβαθμισμένες δημόσιες δωρεάν αθλητικές και πολιτιστικές λειτουργίες.


15) Δημοτικές δομές ολόπλευρης στήριξης και αλληλεγγύης σε θύματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, έμφυλης βίας, ρατσισμού.

Αγωνιζόμαστε για το «Ψωμί – Παιδεία – Ειρήνη - Ελευθερία» της εποχής μας. Για κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, διαγραφή του χρέους, ρήξη και αποδέσμευση από ΕΕ. Ενάντια στα πολεμικά σχέδια ΝΑΤΟ και πολυεθνικών, τον εθνικισμό, τον φασισμό και την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και οι νέοι.

Κάλεσμα συσπείρωσης με την ΜΑΧΗ

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας και υποψήφιος δήμαρχος, Πέτρος Μανιάτης, εκφράζει τη συλλογικότητά μας, που αποτελείται από εργαζόμενους/ες, νέες/ους, συνταξιούχους, ανθρώπους της «διπλανής πόρτας» και όχι επαγγελματίες της πολιτικής εξαπάτησης.


Στηρίζουμε την περιφερειακή κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, συμβάλλουμε στην ευρύτερη ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.



Ψηφίζουμε - Στηρίζουμε Μαχόμενη Ηλιούπολη


Καλούμε σε στήριξη και ψήφο στη Μαχόμενη Ηλιούπολη για να:


· Παλέψουμε και για τα «μικρά» και για τα «μεγάλα» προβλήματα, για ζωή και όχι επιβίωση.


· Ακουστεί δυνατά μια αριστερή και ανατρεπτική φωνή στην Ηλιούπολη.


· Υπάρξει μαχητική αντιπολίτευση μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.


· Συμβάλλουμε στην ενίσχυση του κινήματος, στην αυτοοργάνωση των κατοίκων, ενάντια στις λογικές διαχείρισης της κυρίαρχης πολιτικής.


Ένας κόσμος για πούλημα δεν είναι το μέλλον μας.


Καταψηφίζουμε όσους υπηρετούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων.


Αυτός ο κόσμος θα αλλάξει, όταν πάρουμε τη ζωή μας και την πόλη στα χέρια μας.


Ψηφίζουμε Μαχόμενη Ηλιούπολη – αριστερή ανατρεπτική κίνηση








Δημοφιλείς αναρτήσεις