Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Εκτίμηση της ΜΑΧόμενης Ηλιούπολης για τις Δημοτικές Εκλογές Μαίου 2019

Οι δημοτικές εκλογές στον δήμο Ηλιούπολης, όπως και γενικότερα, αποτύπωσαν τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει στην πραγματική ζωή. Η αλλαγή δημοτικής αρχής στον δήμο μας δεν σηματοδοτεί κάποια θετική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης, καθώς η παράταξη του Γ. Χατζηδάκη κινείται εντός της κυρίαρχης πολιτικής των μεγάλων συμφερόντων και αποτελεί μέρος της αντιλαϊκής διαχείρισης των τελευταίων χρόνων στην Ηλιούπολη. Στην καταψήφιση του απερχόμενου δημάρχου Β. Βαλασόπουλου, παρά την πρωτιά στον πρώτο γύρο, εκφράζεται η δυσαρέσκεια της πλειονότητας των δημοτών για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, αλλά για μια ακόμα φορά διοχετεύεται σε αδιέξοδη κατεύθυνση.

Σημειώνουμε βεβαίως πως εκτός της παράταξης του απερχόμενου δημάρχου που ηττήθηκε και έχασε την δημαρχία, και οι υπόλοιπες φιλόδοξες να περάσουν στο β' γύρο έμειναν σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γ. Χατζηδάκης αναδείχθηκε δήμαρχος με λιγότερο από 16% στον πρώτο γύρο(!), οι δύο παρατάξεις της Δεξιάς έμειναν χαμηλά στο 14,5% και στο 10,2%, ενώ η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 13,16% από το 19,72% το 2014, πληρώνοντας και το τίμημα της αντιλαϊκής κυβερνητικής διαχείρισης. Η Λαϊκή Συσπείρωση, υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ, έπεσε από το 10,7% στο 9,15% (λόγω και της γενικότερης πολιτικής της), ενώ μείωση κατέγραψε και η Αριστερή Πρωτοβουλία από το 3,1% στο 1,6%. Το νέο σχήμα των Συνεργών, εκφράζοντας ένα θολό πολυσυλλεκτικό περιεχόμενο, συγκέντρωσε το 2,67%. 
Η Μαχόμενη Ηλιούπολη στην πρώτη εκλογική της καταγραφή πήρε 757 ψήφους, 2,06% και εξέλεξε ένα δημοτικό σύμβουλο. Πρόκειται για θετικό πρώτο βήμα, αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας των μελών της κίνησης να φτάσει το μήνυμά μας σε όσο το δυνατόν περισσότερους κατοίκους της πόλης μας. Η ΜΑΧΗ χωρίς πλάτες και με μικρά οικονομικά μέσα (προερχόμενα από τους φίλους μας) έδωσε την μάχη της με επιτυχία. Πραγματοποιήσαμε μια πολιτική καμπάνια, με επιχειρήματα και πρόγραμμα, χωρίς παραγοντισμούς, φωτογραφίες υποψηφίων και ψεύτικες υποσχέσεις. Μία υπόσχεση δώσαμε και θα την κρατήσουμε: θα είμαστε στο πλευρό των κατοίκων, των εργαζόμενων, των νέων, των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των αυτοαπασχολούμενων, κάθε σκιρτήματος αντίστασης και διεκδίκησης, κάθε κίνησης δημιουργίας και συλλογικής αναζήτησης στο μπόι των αναγκών μας. Κι ακόμα περισσότερο ξεκαθαρίζουμε πως θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αναπτυχθεί ανατρεπτικό κίνημα στην πόλη, να δημιουργηθούν συλλογικές αντιστάσεις και διεκδικήσεις, συνελεύσεις και πρωτοβουλίες αγώνα. Δεν είμαστε «εργολάβοι» αγώνων, υποσχέσεων και αυταπατών. Τη νίκη τη φέρνει ο μαζικός, ενωτικός και ριζοσπαστικός αγώνας. 
Η επόμενη μέρα στον δήμο Ηλιούπολης θα είναι πολύ αποκαλυπτική, καθώς η μετά την εκλογή του Γ. Χατζηδάκη ως δημάρχου ανοίγει ο δρόμος της συναίνεσης των διαφόρων παραλλαγών της κυρίαρχης συντηρητικής πολιτικής. Πολλοί θα ενωθούν για να «λειτουργήσει ο δήμος», όχι προς όφελος των κατοίκων του. Παλιές και νέες παρατάξεις δείχνουν έτοιμες να συνεργήσουν σε μια διαχειριστική λογική. Εμείς θα είμαστε αποφασιστικά σε θέση αντιπολίτευσης από τη σκοπιά των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα, μέσα αλλά κυρίως έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Εκεί θα συναντήσουμε εκατοντάδες και χιλιάδες νέους/ες φίλους/ες και συναγωνιστές στην πάλη για μια πόλη και μια ζωή στο ύψος των αναγκών και των δυνατοτήτων του κόσμου της εργασίας, κόντρα στα συμφέροντα του κεφαλαίου και στην πολιτική κεντρικής και τοπικής εξουσίας.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις