Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων

Με αφορμή το νέο ατύχημα στην καθαριότητα του δήμου Ηλιούπολης

Ένα ατύχημα, με θύμα μια εργαζόμενη στην καθαριότητα η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αποκομιδής των σκουπιδιών, έφερε στο φως τη σκληρή πραγματικότητα, την οποία τόσο οι προηγούμενοι όσο και οι νυν δημοτικοί άρχοντες προσπαθούν να καλύψουν:

Ο αριθμός των εργαζομένων και των διαθέσιμων μέσων (οχήματα, κάδοι) για την καθαριότητα στο δήμο μας δεν επαρκούν! Γι’ αυτό και η Ηλιούπολη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα καθαριότητας.


Γι’ αυτό στην προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής του Γ. Χατζηδάκη, αλλά και εκλεγμένων με την αντιπολίτευση συμβούλων, να παρουσιάσουν ως «έργο» το αυτονόητο της αποκομιδής των σκουπιδιών είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας κατάστασης τρομερής έντασης και επικίνδυνου φόρτου εργασίας για τους εργαζόμενους. 

Εν τέλη συνέβη το αναμενόμενο: Καθώς ο εξοπλισμός και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν την διαρκώς αυξημένη πίεση, το αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός μιας υπαλλήλου. Τραυματισμός που ήρθε να προστεθεί σε μια ήδη εκτεταμένη καταγραφή θυμάτων.

Ως εκ τούτου, για να λυθεί το πρόβλημα, στηρίζουμε τις διεκδικήσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Ηλιούπολης:
  • Εδώ και τώρα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επαρκή χρόνο εκπαίδευσης. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας που απαιτούν αναλώσιμους εργαζόμενους.
  • Να σταματήσει το ξεζούμισμα των εργαζομένων από την δημοτική αρχή. Καμιά παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Κατοχύρωση αποφασιστικού χαρακτήρα στις επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης για επαρκή μέσα αποκομιδής σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Να υπάρξει, επιτέλους ουσιαστικός σχεδιασμός για την πραγματική πρόληψη ατυχημάτων που κοστίζουν, τόσο στην υγεία και ζωή των εργαζόμενων, όσο και στην κάλυψη των αναγκών του δημότη.
  • Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τις σχέσεις εργασίας και τα μέτρα ασφάλειας. Ενάντια στην προωθούμενη απονέκρωση της, ήδη ανεπαρκούς, Επιθεώρησης Εργασίας, απαιτείται η ενίσχυσή της.
Ολόκληρη την ανακοίνωση του σωματείου μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δημοφιλείς αναρτήσεις