Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Δημαρχιακή «βασιλεία» με την «αντιπολίτευση» σε ρόλο υπηκόων


Σχόλιο της Μαχόμενης Ηλιούπολης για το δημοτικό συμβούλιο της 26ης Σεπτ. 2019

Αποκαλυπτική ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Πέμπτη 26/9/2019, όπου υπήρχαν πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα προς συζήτηση.  
Από τα βασικά θέματα ήταν η αναμόρφωση του υπάρχοντος προϋπολογισμού, που όλοι καταλαβαίνουμε πως έχει μεγάλη σημασία για τη ζωή στο δήμο μας. Το τραγελαφικό της υπόθεσης αυτής ήταν πως οι τροποποιήσεις-αλλαγές που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή του κ. Χατζηδάκη καταψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά η πρόταση του δημάρχου πέρασε! 

Η Ηλιούπολη λοιπόν έχει προϋπολογισμό που τον θέλει ο Δήμαρχος και η ελεγχόμενη απ’ αυτόν Οικονομική Επιτροπή, αλλά δεν τον ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο! Ωραία πράγματα… Κι αυτό λόγω του νόμου που πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, που δίνει υπερεξουσίες στο δήμαρχο για να κυβερνά, ακόμα και ενάντια στην πλειοψηφία του Δ.Σ.! Η τυπική δικαιολόγηση είναι πως το Δ.Σ. πρέπει να έχει έτοιμο προϋπολογισμό να βάλει στη θέση του διαμορφωμένου από την Οικονομική Επιτροπή… Με το νόμο της ΝΔ, πάνω στις διατάξεις που είχε περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο του δημάρχου, έχουμε και επισήμως «Δημαρχιακή Βασιλεία», με ολίγον από απλή αναλογική στο Δημοτικό Συμβούλιο…

Μέσα σε αυτό το κλίμα μόνο σαν υποκριτικές μπορεί να θεωρηθούν οι καταγγελίες συμβούλων της αντιπολίτευσης. Το να καταγγέλλεις για αντιδημοκρατικό χαρακτήρα την δημοτική αρχή (σε αυτό δεν έχουν άδικο), τη στιγμή που συναίνεσαν από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο νόμο Θεοδωρικάκου και συμμετέχουν σαν να μην τρέχει τίποτα σε όλες τις επιτροπές που ορίζει, αποκαλύπτει πολιτική σκοπιμότητα. Ταυτόχρονα, ο αυταρχισμός του νέου δημάρχου έσπασε όλα τα κοντέρ, αφού λίγο - πολύ απάντησε στο δημοτικό συμβούλιο: Αυτός είναι ο νόμος και σε όποιον αρέσει!

Παντελώς έκθετοι μένουν τόσο ο ίδιος ο Γ. Χατζηδάκης όσο και οι συνεργαζόμενοι μαζί του, που έδιναν «αγώνα» ενάντια στον αυταρχισμό της προηγούμενης διοίκησης, καθώς γίνονται χειρότεροι, εκμεταλλευόμενοι ένα νόμο, που κάνει το δημοτικό συμβούλιο κουρελόχαρτο, χωρίς καμία ισχύ στα σοβαρά ζητήματα. 

Εκτός του προϋπολογισμού συζητήθηκαν πολλά θέματα, στα οποία δεν θα αναφερθούμε σε ένα-ένα συγκεκριμένα, αλλά στα πιο σημαντικά, με κριτήριο τις επιπτώσεις πάνω στους κατοίκους της πόλης μας.

Θα σταθούμε περισσότερο, στα ζητήματα του αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων, της διάθεσης θέσεων μαθητείας, του επανακαθορισμού των θέσεων για πρόσληψη προσωπικού με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου και της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος. 

Όσον αφορά το κρίσιμο θέμα των αντισεισμικών ελέγχων, ενώ η δημοτική αρχή, με περίσσιο θράσος (ή αφέλεια;) διαβεβαίωνε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η τεχνική υπηρεσία μπορεί να φέρει σε πέρας, τις μελέτες και τα σχέδια για την μετεγκατάσταση της φορολογικής ακαδημίας της ΑΑΔΕ στην πόλη μας, παραδεχόταν ταυτόχρονα από το στόμα δύο αντιδημάρχων ότι οι αντισεισμικοί έλεγχοι για τα σχολικά κτίρια (με τα ήδη πολλά προβλήματα) αλλά και τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Εδώ προκύπτει ένα ερώτημα: έχουμε πόρους και χρόνο να τον διαθέσουμε σε μια άλλη ανεξάρτητη αρχή, αλλά όχι για τα σχολεία μας και τους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους; Και μάλιστα με ποιο κριτήριο μένουν πίσω οι ανάγκες μας, για να εξυπηρετήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες την ΑΑΔΕ κάθε τρίτο;

Το ερώτημα για ποιους και υπέρ ποιων βέβαια απαντήθηκε όταν από ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο -πλην της Μαχόμενης Ηλιούπολης!- ψηφίστηκαν οι αποφάσεις για τη διάθεση θέσεων για μαθητεία και την πρόσληψη συμβασιούχων στον Δήμο. Σε μια στιγμή που είναι πιο εμφανές από ποτέ πόσο μεγάλη ανάγκη είναι οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού (βλέπετε και τα προβλήματα στην καθαριότητα), η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις αποδεχόμενοι την υπάρχουσα κατάσταση, πριμοδοτούν την δωρεάν εργασία μέσα από το θεσμό της μαθητείας ή τα μπαλώματα με κακοπληρωμένους συμβασιούχους. Η Μαχόμενη Ηλιούπολη τοποθετήθηκε ξεκάθαρα: 

ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ!

Στα ζητήματα της αναμόρφωσης και τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος, αλλά και του προϋπολογισμού παρατηρήσαμε με ενδιαφέρον τα εξής: Πρώτο, κάθε νέα δημοτική αρχή παίρνει πόρους από κάπου και τους πάει κάπου αλλού (και ο νοών νοείτω… ). Δεύτερο και καθόλου περίεργο, περικόπτει κονδύλια από οτιδήποτε εξυπηρετεί τους κατοίκους και μάλιστα με αστεία τεκμηρίωση. Για παράδειγμα, μηδενικό κονδύλι για την πυρασφάλεια δημόσιων χώρων, σχολείων κλπ με την δικαιολόγηση ότι δεν υπάρχει μελέτη….

Περικοπή του κονδυλίου για αγορά νέων κάδων καθαριότητας, παρότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ανάγκη στο δήμο μας, και μεταφορά χρημάτων στην επιδιόρθωση και αποκατάσταση των υπαρχόντων. Εκ νέου περικοπή των κονδυλίων για φωτισμό, σε μια εποχή που πάρα πολλές γειτονιές εδώ κ καιρό είναι βυθισμένες στο σκοτάδι.

Τις προθέσεις και την πρακτική της συνδιοίκησης του δήμου αρχίζουμε και τις βλέπουμε σιγά σιγά, όχι πως πιστεύαμε ποτέ ότι θα έπρατταν και διαφορετικά.
Τις προθέσεις της τάχα αντιπολίτευσης που υπερψηφίζει κάθε αντιδραστική αλλαγή και συμμετέχει στη νομή της εξουσίας για μεγαλύτερη συναίνεση την ξέρουμε. 
Τους έτοιμους από καιρό που συνεργάζονται ή ανεξαρτητοποιούνται για να μπουν στην μοιρασιά θέσεων σε νομικά πρόσωπα ή αλλού (πάντα «για να συμβάλλουν») τους είδαμε κι αυτούς.

Τις διαθέσεις των κατοίκων της Ηλιούπολης μένει να δούμε!


Δημοφιλείς αναρτήσεις