Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Τέτοια νομοσχέδια ούτε για τα σκουπίδια γιατί μολύνουν σοβαρά την φύση

Με τον πιο εμφατικό τρόπο το διάστημα της πανδημίας έγινε καθαρό πώς η καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος δημιουργεί τους όρους εμφάνιση  νέων ιών.


Σε αυτή την αρνητική περίοδο της ασύδοτης καπιταλιστικής  δράσης η κυβέρνηση της ΝΔ με περίσσιο θράσος ελέω πανδημίας και με ταχύτητα φωτός φέρνει  στην Βουλή και υπερψηφίζει  την Τρίτη 5/5/2020 το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. 


Πρόκειται για 157 σελίδες περιβαλλοντικής λεηλασίας και άκρατης εμπορευματοποίησης των δασών και της γης, που θυσιάζονται στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Επισημαίνουμε ότι, πέρα από τις συνοπτικές και προκλητικά αδιαφανείς διαδικασίες εν μέσω πανδημίας, είναι διπλά απαράδεκτο το γεγονός ότι 66 από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης και προστέθηκαν στη συνέχεια. Φυσικά πρόκειται για άρθρα περισσότερο επιβαρυντικά τόσο για το φυσικό περιβάλλον όσο και για το αστικό! 

Το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να προστεθεί σε μία σωρεία σχετικών αντιλαϊκών μέτρων και κατασταλτικών πρακτικών που προώθησε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, ποντάροντας στα πρωτόγνωρα δεδομένα της πανδημίας. Πίσω από τους ευφημισμούς της «πράσινης ανάπτυξης» κρύβεται η μαύρη πραγματικότητα της επενδυτικής αρπακτικότητας  και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Με την όρεξη να ανοίγει στους καταπατητές γης μιας και δίνεται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης και νομιμοποιήσεων την επόμενη της ψήφισης του νομοσχεδίου είχαμε φωτιά σε διεκδικούμενη δημόσια γη.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκαν τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές, καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο:
  • Καταργεί την προστασία των περιοχών Νatura, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για κάθε λογής βίαιες παρεμβάσεις στη φύση, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (π.χ. εξορύξεις), 
  • τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).
  • Καταργεί τους εθνικούς δρυμούς -οι οποίοι ως τέτοιοι έμεναν αλώβητοι από τις επιχειρηματικές ορέξεις- και τους μετονομάζει «εθνικά πάρκα»,  καθιστώντας τα εδάφη αυτά  αυτοστιγμεί ευάλωτα στις ορέξεις του εκάστοτε επενδυτή (δημιουργία ενός κεντρικού και πιο γραφειοκρατικού φορέα καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). 
  • Διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές», αφού εκχωρεί το δικαίωμα σχετικής γνωμοδότησης σε ιδιώτες αξιολογητές, λύνοντας έτσι τα χέρια σε κάθε επίδοξο καταπατητή της γης και της φύσης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ήδη από τις 6/5, εμφανίστηκε σε ιστοσελίδα αγοραπωλησιών, αγγελία μεσιτικού γραφείου για την πώληση έκτασης 11.000 στρεμμάτων στην καρδιά της Ζήριας. Εξορύξεις, επέκταση της χωματερής στην Φυλή, επιτάχυνση των έργων στο Ελληνικό, είναι ενδεικτικά μόνο μερικά επεισόδια στο έργο της φυσικής καταστροφής και της περαιτέρω υποβάθμισης των ζωών μας. Παραδίδουν κυριολεκτικά γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, όπως άλλωστε έκαναν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
  • Καταργεί το όριο  των 100 κλινών/ξενοδοχειακή μονάδα στις προστατευόμενες περιοχές Ψυρρή – Μεταξουργείου, με σοβαρές επιπτώσεις στις ήδη επιβαρυμένες συνθήκες και την φυσιογνωμία τους.
  • Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα  εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  • Προωθεί την αλόγιστη επέκταση  των Bιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών (τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών. Μεγάλες ήδη αντιδράσεις υπάρχουν στην Κρήτη, Τήνο και αλλού.  
  • Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, νομιμοποιεί  22  Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αττική, μετατρέποντας και τη γειτονιά μας σε σκουπιδότοπο, έναν σκουπιδότοπο μάλιστα  πλάι  σε σπίτια, νηπιαγωγεία και σχολεία. Η χωροθέτηση του ΣΜΑ στην περιοχή «Γκαράζ» (ζώνη η οποία είναι ήδη καταπατημένη) δεν βάλλει μόνο κατά της υγείας των κατοίκων και των εργαζόμενων στην καθαριότητα, αλλά εντάσσεται σε μία συνολικότερη επίθεση του κεφαλαίου, που βλέπει τον Υμηττό ως πεδίο τσιμεντοποίησης και με αξιώσεις μετατροπής του σε επιχειρηματικό Eldorado.

Ο λαός της Ηλιούπολης αυτές τις μέρες της καραντίνας σε μεγάλο βαθμό ένιωσε την ανάγκη των ελεύθερων δημόσιων χώρων, αναθέρμανε τη  σχέση αγάπης για το βουνό και το φυσικό περιβάλλον, το ξαναπερπάτησε. Η δημοτική αρχή, που ας μην γελιόμαστε είναι συνέχεια της προηγούμενης, φέρει  σοβαρές ευθύνες (αυθαίρετα κτίσματα, ΚΥΤ, ΣΜΑ, προφ.Ηλίας κλπ) για την απαξίωση και την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων.

Ως Μαχόμενη Ηλιούπολη, δηλώνουμε απερίφραστα ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στις πολιτικές που καταστρέφουν το περιβάλλον και υποβαθμίζουν τις ζωές μας. Καλούμε τους κατοίκους να υπερασπιστούν τους δημόσιους χώρους και να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση και στη λεηλασία της φύσης.

Απαιτούμε και θα παλέψουμε για:

  • Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.
  • Να σταματήσει η συνειδητή αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης με την προώθηση και ψήφιση τόσο σοβαρών νομοσχεδίων σε συνθήκες καραντίνας και ουσιαστικής απαγόρευσης των αντιδράσεων

Η δημοτική αρχή πρέπει να πάρει θέση ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο.



Δημοφιλείς αναρτήσεις