Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Κάτω τα χέρια από τον Υμηττό / Ούτε ΚΥΤ, ούτε νεκροταφείο

Αυτό για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει τους κατοίκους της Ηλιούπολης βρίσκεται πια προ των πυλών. Στη «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για το νέο Προεδρικό Διάταγμα «Προστασίας» του Υμηττού, που παρουσίασε στις 16 Ιουλίου ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρεται καθαρά ο στόχος για την κατασκευή ΚΥΤ υψηλής και υπερυψηλής τάσης 400 kV («με χρήση τεχνολογίας κλειστού τύπου»), καθώς και η παραχώρηση χώρου για τη δημιουργία διαδημοτικού νεκροταφείου των Δήμων Ηλιούπολης και Αλίμου. Δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να επιβάλλει και ΚΥΤ 400 kV και νεκροταφείο! 


Πρόκειται για casus belli για τους κατοίκους της Ηλιούπολης και των γύρω περιοχών, που έχουν αγωνιστεί αποφασιστικά και στο παρελθόν για να μην επεκταθεί και να φύγει το ΚΥΤ, για να μην περάσουν οι καταστροφικοί αυτοκινητόδρομοι, για να υπάρχει προστασία του βουνού και της φύσης.

Η πρόταση του υπουργείου «Περιβάλλοντος» κάνει λόγο για τις αυξημένες ανάγκες των νοτίων προαστίων, αλλά είναι φανερό πως όλα αυτά συνδέονται με τη νέα κυριλέ τσιμεντούπολη και τον καζινο-τουρισμό που θέλει να φτιάξει ο Λάτσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και γενικότερα με την βάρβαρη ανάπτυξη υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων που προωθείται στο παραλιακό μέτωπο. Πρόκειται για το σχέδιο της κυβέρνησης για όλη τη χώρα, δίνοντας «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο. 

Στο πλαίσιο αυτό ολόκληρο το Π.Δ. που παρουσίασε ο Κ. Χατζηδάκης είναι απαράδεκτο, αφού νομιμοποιεί μια σειρά οικισμούς αυθαιρέτων (κυρίως στην ανατολική πλευρά του Υμηττού), διασπά και αδυνατίζει τη ζώνη προστασίας, δημιουργεί μια νέα ζώνη (την «Ε») όπου προβλέπονται μια σειρά απαράδεκτες χρήσεις για έναν ορεινό όγκο όπως νεκροταφεία, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, εγκαταστάσεις ενέργειας, αθλητικές υποδομές, χώροι για ιδιωτικά σχολεία. 

Τώρα είναι η ώρα της συσπείρωσης και του αγώνα. Η Μαχόμενη Ηλιούπολη καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να επιστρέψει ως απαράδεκτα τα σχέδια για ΚΥΤ 400 kV και διαδημοτικό νεκροταφείο, να απαιτήσει την απομάκρυνση του ΚΥΤ και την απόσυρση συνολικά του περιβαλλοντοκτόνου Π.Δ. για τον Υμηττό.  

Η μάχη θα είναι νικηφόρα όμως μόνο εάν μπουν στον αγώνα οι ίδιοι οι κάτοικοι της Ηλιούπολης και των γύρω περιοχών. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή, πόσο μάλλον που η ίδια προτείνει νεκροταφείο και επιδιώκει νομιμοποίηση χρήσεων όπως ΣΜΑ και γκαράζ. Δεν αποτελεί διέξοδο ο εγκλωβισμός σε δικαστικές και θεσμικές αντιδράσεις.

Απαιτείται η ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων στη βάση, στις γειτονιές του δήμου μας, με συνελεύσεις και πρωτοβουλίες αγώνα. Ενωτικά και μαχητικά για να απαιτήσουμε:


  • Απόλυτη προστασία του Υμηττού, καμία χρήση, προστασία και ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης του πληγωμένου οικοσυστήματος του βουνού. 
  • Όχι ΚΥΤ 400 kV, απομάκρυνση και του υπάρχοντος, ούτε νεκροταφείο, ούτε ΣΜΑ στις πλαγιές του Υμηττού.
  • Απόσυρση τώρα του απαράδεκτου Π.Δ. για τον Υμηττό.
  • Όχι στην λεηλασία στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.
  • Κάτω συνολικά η κυβερνητική πολιτική που παραδίνει το περιβάλλον βορά στο κεφάλαιο. 


Δημοφιλείς αναρτήσεις