Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Μάσκες στα σχολεία: Η αρχή της ελάχιστης δυνατής προσπάθειας

 Λίγους μήνες μετά το lock down και την επιτυχία του λαϊκού παράγοντα στον περιορισμό των κρουσμάτων, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πήρε την πολιτική επιλογή να θυσιάσει τη δημόσια υγεία στο βωμό του κέρδους λίγων και εκλεκτών της τουριστικής βιομηχανίας. Το άνοιγμα των συνόρων, τα υπερφορτωμένα πλοία χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, τα ελάχιστα τεστ σε σχέση με τον αριθμό των εισερχόμενων τουριστών,  όπως ήταν φυσικό, είχαν ως αποτέλεσμα την έξαρση της πανδημίας στη χώρα. Η κυβέρνηση όσο και αν θέλει να αποποιηθεί την ευθύνη για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα είναι η μόνη υπεύθυνη καθώς γνώριζε πολύ καλά τι επρόκειτο να συμβεί.  Αυτή την στιγμή λοιπόν προσπαθεί να μπαλώσει τις αντιφάσεις στις οποίες έπεσε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα με το άνοιγμα των σχολείων ως το μεγαλύτερο στοίχημα για να αποδείξει ότι όλα βαίνουν καλώς.



Σύμφωνα με τις τελευταίες εξαγγελίες της Κυβέρνησης τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν στις 14 Σεπτέμβρη  σε μία κοινή πορεία με όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία στην χώρα μας, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην μαθητική, όσο και την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Είναι φανερό πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, το οποίο να προστατεύει ουσιαστικά όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό μέτρο προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να γίνουν προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να μοιραστούν σε μικρότερα τμήματα οι μαθητές, με ανώτερο όριο τους 15 μαθητές ανά τάξη. Οι δηλώσεις Κεραμέως ότι ο μέσος όρος μαθητών ανά τάξη είναι 17 άτομα είναι κάτι παραπάνω από προκλητικές, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι σχολεία των μεγάλων πόλεων που φτάνουν τους 30 μαθητές ανά τάξη (λόγω έλλειψης κτηριακών υποδομών και διδακτικού προσωπικού) με σχολεία της επαρχίας που μπορεί να έχουν μόνο 1 μαθητή, την ίδια στιγμή που είδαμε την αύξηση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου μαθητών ανά τάξη από 22 στα 25 παιδιά για την Α’ δημοτικού και το νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της πολιτικής συνεχούς μείωσης των δημόσιων δαπανών. Δεν νοείται να ανοίξουν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας χωρίς να ανοίξουν περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας και χωρίς να υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς τα οποία να χορηγούνται δωρεάν από το κράτος σε όλους.  Δεν νοείται να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς να γίνουν επαναλαμβανόμενα τέστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς μέτρα πρόνοιας για ευπαθείς ομάδες  καθώς και χωρίς να υπάρξουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση η δημοτική αρχή έχει επιλέξει να τηρήσει σιγή ιχθύος, τόσο σε ό,τι αφορά τα παραπάνω, όσο και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολεία του δήμου με προβληματικές κτηριακές υποδομές, τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας. Επιλέγει να χειριστεί εξίσου επικοινωνιακά το άνοιγμα των σχολείων, βγάζοντας βιντεάκια για την χρήση μάσκας και καλώντας τους δημότες να δείξουν πνεύμα αλληλεγγύης και να συγκεντρώσουν σχολικά είδη για τους μαθητές που έχουν ανάγκη. Ο λαός ξέρει πάντα να δείχνει την αλληλεγγύη του, όμως η δημοτική αρχή φαίνεται πως μόνο με ξένα κόλλυβα ξέρει να κάνει δουλειές και να δείχνει την ευαισθησία της, ειδικά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, κατά την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε βασικές ανάγκες και που διακυβεύεται το αν θα μπορεί τελικά να προστατεύσει τη ζωή του μέσα στην πανδημία. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο εκ μέρους της, το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Εμείς ως ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη από την αρχή της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των υγειονομικών σε αυτή τη δύσκολη μάχη, στο πλευρό των εργαζόμενων που σήκωσαν το βάρος, στο πλευρό της νεολαίας που συνεχίζει να διεκδικεί και να στοχοποιείται. Κατά τη γνώμη μας πέρα από τα παραπάνω, θα έπρεπε ως Δήμος να πάρουμε πρωτοβουλία επιτέλους να εξετάσουμε την ασφαλή χρήση κι άλλων κλειστών χώρων ως σχολικών αιθουσών με σκοπό την αποσυμφόρηση και την ασφάλεια της σχολικής κοινότητας, να τονίσουμε την ανάγκη για προσλήψεις στην καθαριότητα και συχνές απολυμάνσεις των σχολείων και τέλος τη διεξαγωγή δωρεάν τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν πρέπει υποκαθιστούν την ευθύνη της κυβέρνησης για ουσιώδη μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, προσλήψεις υγειονομικών, συχνούς υγειονομικούς ελέγχους και τεστ στον πληθυσμό.

Η μάχη με τον covid-19 δεν έχει τελειώσει ακόμα, και αυτή τη φορά θα την δώσουμε ακόμα πιο δυναμικά και συλλογικά με διεκδίκηση, υπεύθυνη στάση κι αλληλεγγύη.


Για το άνοιγμα των σχολείων απαιτούμε :
  • Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες
  • Μικρότερα τμήματα - ανώτατο όριο  15 μαθητές ανά τάξη
  • Περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας 
  • Δωρεάν παροχή όλων  των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς 
  • Επαναλαμβανόμενα τέστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Μέτρα πρόνοιας για ευπαθείς ομάδες  καθώς και για μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν ευπαθή άτομα στην οικογένεια
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες

Δημοφιλείς αναρτήσεις