Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ο θύτης με το θύμα αγκαλιά;

Πως μια εκδήλωση για τη βία μπορεί να μετατραπεί σε «ξέπλυμα» της αστυνομίας

Με έκπληξη είδαμε την ανακοίνωση του Δήμου Ηλιούπολης για τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Αντιμέτωποι με την κοινωνία της Βίας», την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ηλιούπολης.

Μεταξύ των ομιλητών ξεχωρίζουν η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), αλλά εκπρόσωπος της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ελληνικής Αστυνομίας!

Σε μια περίοδο που η αστυνομία πνίγει στα χημικά και κυνηγάει με κλομπ τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, τη νεολαία (ανήλικη και ενήλικη) που κατεβαίνει στις διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη είναι πρόκληση η διοργάνωση εκδήλωσης για την «κοινωνία της βίας» με τους εκπροσώπους της αστυνομίας να δίνουν τον τόνο (γιατί και η ΠΟΑΣΥ αυτό τον ρόλο παίζει).

Η νέα γενιά δεν βρίσκεται γενικά και αόριστα αντιμέτωπη με μια «κοινωνία βίας» αλλά με ένα κοινωνικό σύστημα που στηρίζεται στη λογική του κέρδους, του ανταγωνισμού και της εκμετάλλευσης και βγάζει από όλους τους πόρους του τη βία σε βάρος της νεολαίας, των εργαζομένων και των στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση.

Γιατί βία είναι όταν γυρίζουν σπίτι οι γονείς και δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τα αναγκαία στο παιδί του. Βία είναι όταν ψαλιδίζονται τα όνειρα των νέων από ένα σύστημα που σκέπτεται μόνο το κέρδος των αφεντικών. Βία είναι και όταν βλέπουν τα παιδιά τους φίλους τους, τους γνωστούς τους να αντιμετωπίζονται διαφορετικά λόγω χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Βία ένιαι και όταν δεν μπορούν να αθληθούν, αν δεν πληρώσουν.

Στο πρόσφατο νομοθέτημα-έκτρωμα που πέρασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (ένα ακόμα!) οι μαθητικές κινητοποιήσεις –συνελεύσεις, αποχές, καταλήψεις- εντάχθηκαν στην κατηγορία του… σχολικού εκφοβισμού, που πρέπει να καταπολεμηθεί! Ο στόχος τους είναι το μυαλό των παιδιών, κυρίως, για να τα φοβίσουν, να μην αντιδρούν, να υπομένουν και να υποτάσσονται.

Η αστυνομία ως σύνολο, έχει ρόλο μηχανισμού καταστολής της κοινωνίας κι αυτό το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται συνέχεια. Η συνολική εικόνα υπερβαίνει τη δράση του ενός ή του άλλου τμήματος ή υπαλλήλου. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπορεί να εμφανίζεται σε ρόλο «διασώστη», όπως στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Κάτι τέτοιο εξελίσσεται αντικειμενικά σε προσπάθεια ξεπλύματος της αστυνομίας…

Πολύ περισσότερο όταν το κράτος, κεντρική εξουσία και δήμος, δεν κάνουν καν τα στοιχειώδη για την πολύπλευρη κοινωνική στήριξη των θυμάτων βίας.

Στην Ηλιούπολη των πολλαπλών περιστατικών κακοποίησης γυναικών, με την εμβληματική υπόθεση Trafficking με πρωταγωνιστικό ρόλο μάλιστα αστυνομικού(!), δεν υπάρχουν δημόσιες-δημοτικές δομές αλληλεγγύης, δεν υπάρχει ξενώνας για να καταφύγουν τα θύματα, δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη για την εργασία, το σχολείο κλπ.

Στα σχολεία δεν υπάρχουν ψυχολόγοι για να στηρίζουν τα παιδιά, παρότι η αντιμετώπιση των όποιων βίαιων εκδηλώσεων πρέπει να γίνει μέλημα όλων των συντελεστών του σχολείου. Με τα παιδιά υπερήφανα, έτσι ώστε να μην αποδέχονται τη βία και να μπορούν να την καταγγείλουν χωρίς να φοβούνται πως θα βρουν απέναντί τους τις ίδιες τις αρχές (και την αστυνομία), που υποτίθεται πως τους «προστατεύουν».

Μετά από όλα αυτά, κάποιοι σκέφτηκαν πως πρέπει να μας μιλήσουν οι… αστυνομικοί, οι βασικοί προαγωγοί της βίας, για την αντιμετώπισή της…




Δημοφιλείς αναρτήσεις