Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Οι εργαζόμενοι δεν είναι αναλώσιμοι, τα δικαιώματά μας δεν πάνε στα σκουπίδια

Ένα ακόμα εργατικό ατύχημα συνέβη στον δήμο Ηλιούπολης. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο την Πέμπτη 1 Ιουνίου εργαζόμενη στην αποκομιδή των σκουπιδιών έπεσε από το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου που βρισκόταν εν κίνηση, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το κεφάλι της στο οδόστρωμα. Η εργαζόμενη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Ο επικίνδυνος χαρακτήρας της συγκεκριμένης εργασίας είναι δεδομένος, εξάλλου οι εργαζόμενοι/ες στους δήμους και ειδικά στην καθαριότητα μετρούν δεκάδες τραυματίες και νεκρούς τα τελευταία χρόνια, αλλά δυστυχώς οι δημοτικές αρχές (και της Ηλιούπολης) αντιμετωπίζουν το προσωπικό ως αναλώσιμους. Ας υπογραμμιστεί πως πολλοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα στον δήμο μας εργάζονται συνεχόμενα 6ήμερα!

Στις 11 Απριλίου 2023 παραλίγο να συμβεί σοβαρός τραυματισμός των εργαζομένων, όταν αυτοκίνητο σε κεντρικό δρόμο (Σοφοκλή Βενιζέλου) έπεσε στην πίσω πλευρά απορριμματοφόρου, με τους δύο εργαζόμενους να προλαβαίνουν να απομακρυνθούν την τελευταία στιγμή. 

Στις 20 Φεβρουαρίου 2023 στο γκαράζ του Δήμου και κατά τη διάρκεια της περισυλλογής ογκωδών απορριμμάτων έσπασε το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, ενώ επάνω βρισκόταν εργαζόμενος, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί! Η κατάσταση αυτή δεν είναι άσχετη με την παλαιότητα των οχημάτων και των απορριμματοφόρων στον Δήμο Ηλιούπολης, αλλά και το γεγονός πως για πάνω από 100 αυτοκίνητα υπάρχουν μόλις τρεις μηχανικοί αυτοκινήτων, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει διαρκείς ελλείψεις σε τεχνικά μέσα και εξοπλισμό!

Όλα αυτά δείχνουν πως τα ατυχήματα στους χώρους εργασίας και στον Δήμο Ηλιούπολης δεν είναι αποτέλεσμα της «κακιάς ώρας», «ατυχιών» ή «λαθών» των εργαζομένων, αλλά των ελλείψεων του προσωπικού, της εντατικοποίησης και των μεγάλων κενών στα μέτρα προστασίας, που η εκάστοτε εργοδοσία αντιμετωπίζει ως κόστος και εμπόδιο.

Έτσι όμως διαμορφώνονται οι καταστάσεις που οδηγούν σε προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη!

Όπως σημειώνει το Σωματείο Εργαζομένων στην ανακοίνωσή του, επανειλημμένα έχει θέσει στη δημοτική αρχή:

Τις ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, τη μη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και την εντατικοποίηση της εργασίας με συνεχή 6ημερα κυρίως στην υπηρεσία καθαριότητας, τη μη χορήγηση όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα προβληματικά παλιά και ασυντήρητα οχήματα, τη μη συνεχή εκπαίδευση, τη μη πραγματοποίηση εδώ και χρόνια των ιατρικών εξετάσεων που προβλέπονται κ.α. Αυτά τα «προβλήματα, πέρα από το ότι απαξιώνουν και διαλύουν τις υπηρεσίες, αποτελούν και τις βασικές αιτίες των εργατικών “ατυχημάτων”», υπογραμμίζει το σωματείο.

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για τις αναγκαίες προσλήψεις με σταθερή σχέση εργασίας και όλα τα δικαιώματα. Αυτός είναι και ο δρόμος για να βελτιωθεί ουσιαστικά η κατάσταση της καθαριότητας στην Ηλιούπολη.

  • Να πάψει η εντατικοποίηση, καταρχάς με αυστηρή τήρηση του ωραρίου και με μείωση των ωρών εργασίας.
  • Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.
  • Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.
  • Χορήγηση στην ώρα τους όλων των Μέσων Ατομικής Προστασίας.
  • Πραγματοποίηση σε όλους τους εργαζόμενους των ιατρικών εξετάσεων που προβλέπονται.


Δημοφιλείς αναρτήσεις