Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Υγεία μόνο με πληρωμή, το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης στην απαξίωση

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί τα απογευματινά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία με πληρωμή, αφήνει χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και υποδομή το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης οδηγώντας τους κατοίκους στην ιδιωτική υγεία.

Στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης υπηρετούν σήμερα μόλις 24 γιατροί, ενώ το 2008 λειτουργούσε με 108. Μια σειρά βασικές ειδικότητες απουσιάζουν, ενώ πολλά τμήματά του έχουν παλιό εξοπλισμό, που δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες και εξετάσεις, οδηγώντας ξανά τους κατοίκους στο να καταφύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Ήδη στην Ελλάδα το 40% των δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές, δηλαδή πληρώνει ο κόσμος, είτε απευθείας από την τσέπη του (καλύπτοντας έως και το 85-90% αυτών των εξόδων) είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, που πάλι προέρχονται από χρήματα των εργαζομένων. Γενικώς ισχύει όλο και περισσότερο ότι η θεραπεία πάει βάσει… τιμοκαταλόγου (όπως παρουσίασε ο κυνικός Α. Γεωργιάδης), ότι η περίθαλψη θα είναι μόνο γι’ αυτούς που έχουν να πληρώσουν και μάλιστα ακριβά.

Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή που προωθεί η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας. Είναι προκλητική η θέση του Α. Γεωργιάδη πως δήθεν θα αντιμετωπιστεί το φακελάκι… νομιμοποιώντας το. Επίσης ψευδές είναι πως θα περιοριστούν οι τρομερές ουρές αναμονής, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί και προσλήψεις δεν γίνονται. Αυτό που θα συμβεί τελικά με τα απογευματινά χειρουργεία είναι πως θα προσπεράσουν την ουρά όσοι έχουν να πληρώσουν… Χυδαίο και ταξικό μέτρο, που βάζει και την υγεία σε κίνδυνο λόγω υπερεξάντλησης του προσωπικού.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί ένα σύνολο αντιδραστικών μέτρων που διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας: Κατάργηση της αποκλειστικά δημόσιας απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ που θα μπορούν και να εργάζονται και ιδιωτικά. Δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να χρησιμοποιούν τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων. Επίσης, προωθείται νέο χαράτσι των ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και σε γενόσημα φάρμακα. Όλα επί πληρωμή, η Υγεία στο σφυρί.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να διαλύσουν κάθε δημόσια υποδομή υγείας.

Να σταθούμε στο πλάι των μαχόμενων υγειονομικών του ΕΣΥ που δίνουν την μάχη για ποιοτική δημόσια δωρεάν υγεία.

Ένα κίνημα στη γειτονιά για την ενίσχυση και αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης, συνολικά της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και του δημόσιου συστήματος Υγείας κόντρα σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης γίνεται επιτακτικά αναγκαίο. Θα είναι και συνεισφορά στον συνολικό αγώνα για την Υγεία. Η Μαχόμενη Ηλιούπολη θα πάρει πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Διεκδικούμε:

-Προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης, έτσι ώστε να υπάρχει 24ωρη λειτουργία.

-Ενίσχυση των υποδομών του και του ιατρικού εξοπλισμού του με σύγχρονης τεχνολογίας μηχανήματα.

-Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, που σήμερα έχουν ελαστικές σχέσεις εργασίας.

-Κατάργηση όλων των νόμων και των ρυθμίσεων της κυβέρνησης που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της Υγείας.

-Διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την Υγεία, όχι στα τεράστια ποσά που δίνονται για εξοπλισμούς, πολεμικές αποστολές, καταστολή και επιδοτήσεις του κεφαλαίου.




Δημοφιλείς αναρτήσεις