Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ- ΜΑΘΗΤΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η κυβέρνηση της ΝΔ πήρε την επιλογή να φέρει στις 29/1 προς ψήφιση στην Βουλή το πιο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την εκπαίδευση στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Εν μέσω πανδημίας, με τις σχολές κλειστές σχεδόν ένα χρόνο τώρα και τους φοιτητές εγκλωβισμένους στην τηλεκπαίδευση και μακριά απο τον κοινωνικό τους χώρο, η ΝΔ έρχεται να περάσει ένα νομοσχέδιο που αλλάζει δομικά το δημόσιο Πανεπιστήμιο. 

Κύριες αιχμές του νομοσχεδίου είναι:

  1. η ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας
  2. οι κάρτες εισόδου στα ιδρύματα
  3. οι πειθαρχικές διώξεις φοιτητών
  4. οι διαγραφές φοιτητών μετά απο το πέρας του ορίου φοίτησης
  5. η θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με την οποία υπολογίζεται πως θα κοπεί έως και το 30% των εισακτέων!

Με πρόφαση λοιπόν τη «βία και ανομία», που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα εντός των ιδρυμάτων η κυβέρνηση εξαπολύει μια τεράστια επίθεση προς την νεολαία. Η ίδρυση της Πανεπιστημιακής αστυνομίας έρχεται ως συνέχεια της κατάργησης του ασύλου και έχει ως μοναδικό σκοπό την καταστολή όποιου διεκδικεί συλλογικά τα δικαιώματά του και αντιστέκεται στην κυβερνητική πολιτική (νομοσχέδια, συνεχή υποχρηματοδότηση κλπ) εντός των ιδρυμάτων. Όλα τα επιχειρήματα της κυβέρνησης φαίνεται να βουλιάζουν όταν σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα διαφωνεί στο καθεστώς τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας μέσα στα Πανεπιστήμια. Ακόμη και σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια «άδειασαν» την κυβέρνηση με ανακοινώσεις που διαψεύδουν την ύπαρξη αστυνομίας σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού που τόσο πολύ ευαγγελίζεται η ΝΔ. 

Στα ίδια πλαίσια φίμωσης κινείται και η ύπαρξη καρτών εισόδου καθώς και οι πειθαρχικές διώξεις φοιτητών προκειμένου κανείς να μην αντιδρά σε ο,τι συμβαίνει γύρω του υπο τον φόβο της πιθανής αναστολής φοίτησης ή διαγραφής. Γιατι ως γνωστόν δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα απο έναν φοιτητή που κινητοποιείται για καλύτερες συνθήκες εντός της σχολής αλλά και για το μέλλον του γενικότερα! 

Οι διαγραφές φοιτητών, που διαχρονικά οι κυβερνήσεις θέλουν να περάσουν έχουν ως μόνη στόχευση την εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών. Το πρόβλημα δεν είναι οι φοιτητές που αργούν να πάρουν πτυχίο αλλά οι λόγοι που μπορεί αυτό να συμβεί. Σε μία εποχή που το 50% των φοιτητών εργάζεται, είναι τουλάχιστον άτοπο να γίνεται λόγος για διαγραφές. Θέλουν απλά να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε στείρα εκπαιδευτήρια που χώρο θα έχουν μόνο οι «άριστοι». 

Ταυτόχρονα, με την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την Τράπεζα Θεμάτων και τον καθορισμό της λεγόμενης «Ενιαίας Βάσης Εισαγωγής» θα κοπούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις από τα πανεπιστήμια, κτυπώντας ιδιαίτερα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων. Τολμά μάλιστα να προχωρήσει σε αλλαγές από φέτος, κι ενώ τα παιδιά της Γ’ Λυκείου αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση και λόγω «τηλε-εκπαίδευσης». Επίσης, η κυβέρνηση με την εξίσωση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με τα πτυχία των δημόσιων ΑΕΙ δίνει ένα τεράστιο χτύπημα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Σε συνδυασμό με τις περικοπές εισακτέων στα ΑΕΙ δημιουργεί πελατεία για ιδιωτικά κολέγια και σχολές. Είναι αρκετά αντιφατικό βέβαια οτι με 10.000 μόρια δεν θα μπορεί ένας μαθητής να περάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά με 10.000 ευρώ θα μπορεί να έχει πτυχίο κολλεγίου ισάξιο με αυτό του πανεπιστημίου. 

Ενώ λοιπόν η ακαδημαϊκή κοινότητα στο σύνολό της διαφωνεί κάθετα με το νομοσχέδιο έκτρωμα η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και προχωράει στην ψήφιση του την Τετάρτη 10/2. Δεν υπολογίζει τις αντιδράσεις απο μια σειρά μέλη ΔΕΠ, σωματεία εργαζομένων , συγκλήτους πανεπιστημίων, φοιτητικούς συλλόγους, δείχνοντας ακόμα μία φορά την αυταρχικότητα που διακατέχει την πολιτική της σε όλους τους τομείς. Οι φοιτητές για ακόμα μια φορά όμως έδειξαν τον δρόμο και κατέβηκαν χιλιάδες στους δρόμους διεκδικώντας τα αυτονόητα, αψηφώντας το κλίμα τρομοκρατίας που έχει στηθεί. Είναι αποφασισμένοι να παλέψουν μέχρι τέλους για να μην περάσει το νομοσχέδιο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη και να υπερασπιστούν το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο που μέσα σε αυτό δεν έχει θέση η αστυνομία και η κρατική καταστολή, να υπερασπιστούν το δικαίωμα να αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον και το δικαίωμα της πρόσβασης όλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σαν ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα φοιτητών και εργαζομένων στα πανεπιστήμια. Τασσόμαστε ενάντια στην μετατροπή του πανεπιστημίου σε φυλακή με αστυνομία, κάμερες, διαγραφές και πειθαρχικές διώξεις καθώς και στην ελάχιστη βάση εισαγωγής που πρακτικά πετάει εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όσα παιδιά δεν μπορούν να πληρώσουν φροντιστήρια.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει

ΌΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10/2 ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ




Δημοφιλείς αναρτήσεις