Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Δεν θα μας κάνετε τη ζωή μαύρη!

Καμία παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας στην Black Friday – Συγκέντρωση στον «Κωτσόβολο» στις 25/11 στις 8 μ.μ.

Στα τέλη Οκτώβρη μάθαμε με αποτροπιασμό πως η εμπορική αλυσίδα «Κωτσόβολος» πραγματοποίησε «stress-test» στους εργαζόμενους της επιχείρησης, κατεβάζοντας τα ρολά και φυλακίζοντάς τους στο εσωτερικό του καταστήματος για να εργαστούν μέχρι τις 11 μ.μ., ενόψει… Black Friday! Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια από καταγγελία εργαζομένων και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αττικής. Ανάλογες προετοιμασίες έγιναν και σε άλλες εμπορικές αλυσίδες.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις, έχοντας αποχαλινωθεί από την κάλυψη που τους παρέχουν η κυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί, προωθούν πλέον το πλήρες ξεζούμισμα των εργαζομένων, που για μισθούς πείνας υποχρεώνονται να εργάζονται για δέκα και παραπάνω ώρες, μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα. Είναι το μοντέλο που προωθεί ο διαβόητος νόμος Χατζηδάκη για την εργασία-λάστιχο, είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι και πολλές εργαζόμενες καθημερινά στους χώρους εργασίας. 

Η εργασιακή ζούγκλα αναπτύσσεται όταν δεν βρίσκει αντίσταση, όταν γίνεται προσπάθεια να πλασαριστεί με όμορφα περιτυλίγματα «γιορτών» υπερ-κατανάλωσης και (συνήθως) μαϊμού εκπτώσεις, όπως η Black Friday. 

Οι εργαζόμενοι/ες σε μια σειρά κλάδους στην περιοχή μας και γενικότερα, ο κόσμος της εργασιακής περιπλάνησης και της ανεργίας, οι νέες και οι νέοι δεν μπορούν να σκέφτονται ως «καταναλωτές» αλλά ως εργαζόμενοι/ες, γιατί ότι γίνεται σήμερα σε ένα κλάδο αύριο επεκτείνεται σε όλους. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς όταν δίπλα μας ανθούν εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Απεναντίας με τον αγώνα μας θα υπερασπίσουμε δικαιώματα κατακτημένα με την πάλη των εργαζομένων και θα τα διευρύνουμε στις σύγχρονες συνθήκες.

Δεν μπορεί να επιτραπεί καμία παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ούτε την Παρασκευή 25/11 ούτε άλλη μέρα, ούτε στον «Κωτσόβολο» ούτε πουθενά αλλού. 

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη συμμετέχει στη συγκέντρωση στο κατάστημα του «Κωτσόβολου» στην Ηλιούπολη την Παρασκευή 25/11 στις 8 μ.μ., μαζί με άλλες συλλογικότητες και κινήσεις της περιοχής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους εργαζόμενους/ες και δίνοντας ώθηση στην κοινή πάλη για τα εργατικά δικαιώματα που δεν είναι για πούλημα! 




Δημοφιλείς αναρτήσεις