Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εξήγγειλε το «καλάθι του νοικοκυριού» και άλλο ένα «pass» για τα καύσιμα.

Το ότι το «καλάθι» είναι τρύπιο κι επικοινωνιακό τρικ, το βλέπουμε κάθε βδομάδα. Με αντίστοιχη «ελεημοσύνη» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αδιανόητες τιμές του ρεύματος, των τροφίμων, των καυσίμων, της στέγης και όλων των βασικών αγαθών. Αντί να αντιμετωπίζει τη ρίζα του ζητήματος, την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τους υψηλούς έμμεσους φόρους και την αισχροκέρδεια στην αγορά, επιδίδεται σε επιδοματική πολιτική με «κουπόνια». Με τον τρόπο αυτό, απλώς επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, των σουπερμάρκετ, του κεφαλαίου για να διαιωνίζουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας. 

Ενώ η τρομερή ακρίβεια λεηλατεί τους μισθούς των εργαζομένων, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν απογειωθεί: Καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο φέτος 755 εκατ. ευρώ για την Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) που συμμετέχει ο Λάτσης, 312 εκατ. ευρώ για τη «Μυτιληναίος», 680 εκατ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα και 1,1 δισ. η Eurobank, 386,5 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ, Motor Oil (Βαρδινογιάννης) 370% αύξηση πρώτο εξάμηνο 2022… Συνολικά, οι 152 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο μόνο το πρώτο εξάμηνο του ’22 είχαν καθαρά κέρδη 5,4 δισ. ευρώ υπερδιπλάσια από τα 2,5 δισ. ευρώ του 2021. 

Να που πήγε η δική μας αφαίμαξη!

Εμείς λέμε ξεκάθαρα: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΕΗΜΟΣΥΝΕΣ, θέλουμε μέτρα που θα επιτρέπουν σε όλους και όλες μας ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΑΣ, μέτρα για να είναι όλα τα ζωτικά αγαθά προσιτά σε όλα τα νοικοκυριά. Λεφτά υπάρχουν, στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!

Η φτώχεια και στην Ηλιούπολη αυξάνεται καθημερινά, δεν μπορεί κανείς να κλείνει τα μάτια. Είναι ώρα αγώνα, μαχητικού, ενωτικού και διαρκείας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους/ες και τον λαό. Η μεγάλη κι επιτυχημένη απεργία στις 9 Νοέμβρη έδειξε τον δρόμο.

Για να διεκδικήσουμε:

  • Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις τώρα
  • Όλα τα κοινωνικά αγαθά προσιτά στον λαό. Πλαφόν στις τιμές. Κατάργηση του ΦΠΑ και κάθε έμμεσου φόρου στα είδη πρώτης ανάγκης, διατροφής και θέρμανσης. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, την ενεργειακή και διατροφική φτώχεια. Κανένας μόνος/ καμία μόνη της στην κρίση!
  • Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας. Απειθαρχία στους κανονισμούς και τις πολιτικές της ΕΕ. Όλες οι εταιρείες στρατηγικής σημασίας να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία, λαϊκό-εργατικό έλεγχο και να λειτουργούν για το κοινωνικό όφελος. Υπερασπίζουμε τα δημόσια αγαθά, τη δημόσια περιουσία, τη λαϊκή κατοικία από τα αρπακτικά. Παιδεία, Υγεία, ΜΜΜ, κοινωφελείς υπηρεσίες αποκλειστικά δημόσιες.
  • Αξιοπρεπής στέγαση για όλους/ες. Μείωση των ήδη εξωφρενικών ενοικίων. Στοπ στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας. Κανένας άνθρωπος στον δρόμο, κανένας άστεγος.
  • Όχι στα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι στην πολεμική προετοιμασία για το ΝΑΤΟ και τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, λεφτά για την παιδεία, την υγεία-πρόνοια, τις κοινωνικές ανάγκες του λαού. 

Η μάχη κατά της φτώχειας και για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου είναι συνολική, αλλά και η δημοτική αρχή της πόλης μας έχει μεγάλη ευθύνη. Απαιτούμε από τον δήμο Ηλιούπολης να ιεραρχήσει τώρα ως πρώτιστο ζήτημα τη φτώχεια που παίρνει πολλαπλές μορφές. Να πιέσει  την κυβέρνηση να σταματήσει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια και να αναπροσαρμόσει  τον προϋπολογισμό  του στην κατεύθυνση της ανακούφισης των πολιτών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

να χρηματοδοτήσουν από τα κονδύλιά τους για να εξασφαλιστούν:

  1. Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.
  2. Συσσίτια στα σχολεία για όλους τους μαθητές.
  3. Δραστική μείωση των δημοτικών τελών στα λαϊκά νοικοκυριά , κατάργηση δημοτικών τελών στους ανέργους και στους χαμηλόμισθους. Αύξηση δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο δήμο (πολυκαταστήματα, supermarket, τράπεζες, αλυσίδες εμπορίας – εστίασης κ.α.).
  4. Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος λόγω χρεών σε φτωχή λαϊκή οικογένεια. Να αναλάβουν οι Δήμοι και η Περιφέρεια τους λογαριασμούς των νοικοκυριών που δεν έχουν να πληρώσουν.
  5. Καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΟΤΑ – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ για να προσφέρονται όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες που το έχουν ανάγκη.
  6. Καμία αύξηση δημοτικών τελών για τέλη που αφορούν τον δήμο Ηλιούπολης, όπως το χαράτσι «ταφής απορριμμάτων» που χρεώνονται οι πολίτες λόγω της πολιτικής επιλογής της Περιφέρειας να διαιωνίζει το αίσχος της Φυλής.
  7. Κοινωνικό εισιτήριο στις συγκοινωνίες, με επιδότηση της Περιφέρειας Αττικής, για τους εργαζόμενους-ες, ανέργους, συνταξιούχους και τα ευάλωτα νοικοκυριά.




Δημοφιλείς αναρτήσεις