Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Αγώνας για ποιοτική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά

Στις 11 Σεπτέμβρη ξεκινά μία ακόμα σχολική χρονιά. Κι όσο κι αν θέλουμε να πούμε «καλό ξεκίνημα», η πραγματικότητα μας οδηγεί στο «κάθε πέρσι και καλύτερα». Το σύστημα της εκπαίδευσης γίνεται ολοένα και πιο απωθητικό και εχθρικό για μαθητές και μαθήτριες, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Οι ελλείψεις σε υποδομές και σε εκπαιδευτικούς, και στον δήμο μας, κραυγαλέες. Και σε τελική ανάλυση το εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί ως μια μεγάλη χοάνη που κόβει τα όνειρα των νέων, παραμορφώνει αντί να μορφώνει.

Αποκαλυπτική ήταν η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, με την οποία επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, όλων όσων τάχθηκαν ενάντια στον Καιάδα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η άθλια κυβέρνηση της ΝΔ, ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες μαθητές σε σφαγή!

Για ακόμη μια χρονιά σε σύνολο 97.000 περίπου υποψήφιων, μόλις οι 70.000 πέρασαν την ειδική βάση εισαγωγής (ΕΒΕ) και κατέθεσαν μηχανογραφικό και εξ’ αυτών οι περίπου 62.000 εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μιλάμε λοιπόν για 35.000 υποψήφιους που μένουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αποτέλεσμα της ταξικής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής που έχουν εφαρμόσει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, καθιστώντας την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση άπιαστο όνειρο για όλα εκείνα τα παιδιά που οι οικογένειές τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κασέ των φροντιστηρίων, των ιδιαίτερων μαθημάτων και της προετοιμασίας για της πανελλήνιες.

Ακόμη περισσότερο, υπάρχει ένα νούμερο που δεν μετριέται ποτέ, αλλά δείχνει το πόσο «εχθρικό» είναι το σύστημα παιδείας για τα φτωχότερα στρώματα, πόσοι είναι αυτοί οι φοιτητές που δε θα πάνε στη σχολή τους επειδή πέρασαν σε άλλη πόλη και δεν έχουν λεφτά για τα εκτιναγμένα ενοίκια (χαρακτηριστικά στην Πάτρα τα φοιτητικά ενοίκια αυξάνονται περίπου 20%, όταν η μέση αύξηση είναι 10%). Πόσοι φοιτητές δεν θα καταφέρουν να τελειώσουν τη σχολή τους γιατί παράλληλα με τις σπουδές τους δουλεύουν;

Η κυβέρνηση της ΝΔ (σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΣΕΒ και του ΟΟΣΑ) σχεδιασμένα, κυνικά, ανελέητα οδήγησε εν μέσω πανδημίας δεκάδες χιλιάδες παιδιά στην σφαγή προκειμένου να εξασφαλίσει φτηνό ευέλικτο δυναμικό για τις καταρτίσεις του ΣΕΒ και πελατεία στους σχολάρχες χρηματοδότες της. Ενώ η αστική τάξη στέλνει τα παιδιά της σε πολυδιαφημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, οδηγούν τα λαϊκά παιδιά στην αμάθεια και τα ελληνικά πανεπιστήμια στην απαξίωση. Δεκάδες τμήματα της περιφέρειας ή χαμηλότερης ζήτησης, με το επιχείρημα του εξορθολογισμού του εκπαιδευτικού χάρτη, θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν.

Η κατάσταση στην Ηλιούπολη

Η εικόνα στον δήμο μας δεν είναι πολύ διαφορετική από τη γενική κατάσταση, με χρόνια προβλήματα να παραμένουν άλυτα στο πέρασμα των τετραετιών. Η δημοτική αρχή Χατζηδάκη, όπως και οι άλλες παρατάξεις της διαχείρισης, αποδέχονται την κατάσταση και κανείς τους δεν βάζει μπροστά τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας. Γι’ αυτό και δεν μιλούν:

Για την επικινδυνότητα και την ακαταλληλότητα αρκετών κτηρίων των νηπιαγωγείων.

Για τα 140 βρέφη και νήπια, που μένουν έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς λόγω τεράστιων ελλείψεων σε κτηριακές υποδομές!!!

Για τις συνθήκες λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων, όπου τα παιδιά του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού «εκπαιδεύονται» από νωρίς στη λογική του παγωμένου μεσημεριανού φαγητού, όπως και οι εργαζόμενοι γονείς τους με τα συνεχή ωράρια εργασίας!

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα γυμνάσια και τα λύκεια της Ηλιούπολης: σοβαρά προβλήματα ελλείψεων καθηγητών, και προσωπικού για καθαριότητα και φύλαξη, απαράδεκτα κοντέινερ (4o Γυμνάσιο) για χρόνια, ακατάλληλοι κι επικίνδυνοι χώροι ως αίθουσες διδασκαλίας!!!

Για τις αίθουσες που λείπουν για να λειτουργήσουν ομαλά δημοτικά,  γυμνάσια και λύκεια! 

Για την ανυπαρξία κατάλληλων αιθουσών-εργαστήριων για τα μαθήματα της φυσικής και της χημείας ή γυμναστήριων για την γυμναστική.

Για το ότι η δημοτική αρχή δεν μεριμνά για προσεισμικούς ελέγχους, ενώ τα σχολεία ανοίγουν χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας!


Λέξη δεν πρόκειται να βγάλουν οι παρατάξεις που πιστά εφαρμόζουν την πολιτική της φτώχειας, του πολέμου και που πιστά θα ακολουθήσουν τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Γι’ αυτό η επίθεση στην παιδεία αφορά όλους τους εργαζόμενους, είτε έχουν παιδιά που θα την υποστούν είτε όχι. Το τσάκισμα των μορφωτικών δικαιωμάτων, υπακούει στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, στην προς τα κάτω συμπίεση των μισθών, στην απόσπαση επαγγελματικών δικαιωμάτων και τους εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων.

Είναι υπόθεση όλων των εργαζόμενων λοιπόν η πάλη για μια σύγχρονη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, με δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όποιον-α μαθητή θέλει, ή σε δομές εκπαίδευσης για επαγγέλματα που δεν απαιτούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Μιας δημόσιας παιδείας που θα αναπτύσσει ολοκληρωμένα τις γνώσεις και τις ικανότητες των μαθητών και σπουδαστών, φέρνοντας τους σε επαφή με όλη την κατεκτημένη γνώση της ανθρώπινης σκέψης. Μια παιδεία δηλαδή που δεν είναι συνυφασμένη με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της εργασίας και της καπιταλιστικής κοινωνίας που συνεχώς σαπίζει και καταστρέφει κάθε τι δημιουργικό και ωραίο. Ας βρεθούμε λοιπόν, στον δρόμο της ανατροπής ενός συστήματος που αντί να μορφώνει και να ολοκληρώνει, εξοντώνει όνειρα και ανθρώπους με μόνο κριτήριο το κέρδος των λίγων!




Δημοφιλείς αναρτήσεις