Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Μαχόμενη Ηλιούπολη – σπάζοντας τον εκλογικό φραγμό και τα όρια της αντιλαϊκής διαχείρισης

Η Ηλιούπολη είναι ο δήμος με τις περισσότερες υποψηφιότητες δημάρχων στην Αττική, πιθανόν και σε όλη τη χώρα. Εννιά υποψήφιοι δήμαρχοι, εννιά συνδυασμοί διεκδικούν την ψήφο των πολιτών! Γέμισαν οι κολώνες της πόλης, τα αυτοκίνητα, τα τραπεζάκια στα καφέ με φωτογραφίες υποψηφίων σε κάθε παραλλαγή (πανό, περίπτερα, αφίσες, φυλλάδια, κάρτες) σε μια απίστευτη ροή χρημάτων, σε κακόγουστα καλλιστεία όπου απουσιάζουν οι θέσεις αλλά κυριαρχεί η εικόνα, δυστυχώς και με συμμετοχή παρατάξεων που αναφέρονται στην Αριστερά…

Θα μπορούσε να ξαφνιαστεί κανείς απ’ αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον τόσων πολλών για «να σωθεί η Ηλιούπολη», εάν δεν έμπαινε το απλό ερώτημα: Που ήταν όλοι και όλες αυτοί τα προηγούμενα χρόνια; Τι στάση κράτησαν απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων, τοπικών ή και γενικότερων; Κι ακόμα, πόσο μεγάλα είναι τα συμφέροντα, που μπορεί να κινητοποιούν συνδυασμούς για να καταλάβουν θέσεις στη δημοτική αρχή;

Συνδυασμοί και υποψηφιότητες που συχνά είναι σημαίες ευκαιρίας και διαβατήρια ανέλιξης στη διαχείριση μιας πολιτικής ξένης προς τις ανάγκες των κατοίκων. Ποιος δεν θυμάται μετά τις προηγούμενες εκλογές δημοτικές κινήσεις (που πλασάρονταν και ως «εναλλακτικές») που ενσωματώθηκαν αμέσως στη διοίκηση Χατζηδάκη («Συνεργοί με την Ηλιούπολη»), όπως έκαναν και δημοτικοί σύμβουλοι από την παράταξη «Ηλίου-πόλις» (με αριστερό κατά τα άλλα προφίλ) ή από την παλιά πλειοψηφία Βαλασόπουλου;

Δεν είμαστε αφελείς λοιπόν, ούτε τσιμπάμε στις προεκλογικές υποσχέσεις. Κριτήριο είναι η πράξη!

Η Μαχόμενη Ηλιούπολη – αριστερή ανατρεπτική κίνηση συγκροτείται από εργαζόμενους/ες, νέες και νέους, «ανθρώπους της διπλανής πόρτας» και λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο από τις προσωποκεντρικές παρατάξεις του κατεστημένου. Λειτουργεί με συλλογικότητα και συνέλευση, οι εκπρόσωποι στο δημοτικό συμβούλιο ή αλλού εκφράζουν τη συλλογική τοποθέτηση, προβάλλει πολιτικές θέσεις και διεκδικήσεις, είναι προσανατολισμένη στην ενεργοποίηση των κατοίκων και στην ανάπτυξη κινήματος στην πόλη και όχι στην κατάληψη θέσεων!

Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν από τις προηγούμενες εκλογές η Μαχόμενη Ηλιούπολη, η ΜΑΧΗ, ήταν μέσα σε όλες τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν στη γειτονιά μας, πήρε και στήριξε πρωτοβουλίες για τα εργατικά δικαιώματα και την ακρίβεια, για το βουνό και το περιβάλλον, τους ελεύθερους χώρους και το Κέντρο Υγείας, την ελευθερία - ενάντια στην αστυνομοκρατία, την έμφυλη βία και το τράφικινγκ, συμβάλλοντας στο να υπάρχουν νίκες ή ανασχέσεις στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής.

Έκανε πραγματική μαχητική αντιπολίτευση στη διοίκηση Χατζηδάκη και αυτό θα συνεχίσει να κάνει ακόμα πιο δυνατά απέναντι σε όποια δημοτική αρχή ακολουθήσει την κυρίαρχη πολιτική, με κριτήριο πάντα τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των κατοίκων.  

Στις εκλογές του 2019, η Μαχόμενη Ηλιούπολη, έχοντας ένα χρόνο ζωής πίσω της, έκανε την έκπληξη και κατάφερε να εκλέξει έναν δημοτικό σύμβουλο, τον Πέτρο Μανιάτη. Η παρουσία μιας ανεξάρτητης από συμφέροντα κι ανατρεπτικής φωνής στο δημοτικό συμβούλιο έγινε ιδιαίτερα αισθητή. Το σύστημα έχει δυσανεξία στην αντικαπιταλιστική παρέμβαση. Γι’ αυτό αποφάσισαν να υψώσουν φραγμό και να μην επιτρέψουν στις αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις να ξαναμπούν σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, ενισχύοντας παράλληλα την αντιδημοκρατική συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των δημάρχων. Με νόμο του γνωστού Βορίδη, η αντιδραστική κυβέρνηση της ΝΔ, έθεσε όριο για την εκλογή 3%!

Θέλουν να αποκλείσουν φωνές σαν της Μαχόμενης Ηλιούπολης από τα δημοτικά συμβούλια.

Ας φροντίσουμε να ηττηθούν οι σχεδιασμοί τους!

Βάλε κι εσύ το δικό σου λιθαράκι, ψήφισε και στήριξε Μαχόμενη Ηλιούπολη, για να είναι δυνατή η αγωνιστική αριστερή φωνή μέσα κι έξω από το Δ.Σ.

Η ψήφος στη Μαχόμενη Ηλιούπολη, όχι μόνο θα οδηγήσει στο να σπάσει η ΜΑΧΗ το αντιδημοκρατικό φράγμα του 3%, αλλά θα δώσει νέα ώθηση στο να αναπτυχθεί μαζικό, μαχητικό, δημιουργικό, νικηφόρο κίνημα στην πόλη μας, για όσα έχουμε ανάγκη και δικαίωμα, για την πόλη και τη ζωή που θέλουμε κι ονειρευόμαστε σε ρήξη με το τοπίο καταστροφής της κυβέρνησης, των κομμάτων που συναινούν, της ΕΕ, του κεφαλαίου.

Η ψήφος στη ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη είναι αυτή που κάνει τη διαφορά για τον κόσμο της εργασίας και την ανυπόταχτη νεολαία, γιατί δεν προσθέτει μία από τα ίδια στο υπάρχον σκηνικό, αλλά κάτι ριζικά ανατρεπτικό.


Δεν περισσεύει λοιπόν κανείς και καμιά, ώρα για ΜΑΧΗ! 






Δημοφιλείς αναρτήσεις