Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

«Η ακρίβεια δεν παλεύεται»… Ή μήπως να παλέψουμε όλοι/ες μαζί;

Μας τα παίρνουν από παντού…

-Οι τιμές σε τρόφιμα και καθημερινά είδη συνεχίζουν να αυξάνονται. Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ είναι τραυματική εμπειρία. Τα τιμολόγια ρεύματος είναι πανάκριβα, ένας στους τέσσερις δεν μπορεί να ζεστάνει το σπίτι του. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί έως και 50% τα τελευταία χρόνια. Το να βρεις σπίτι έχει γίνει Οδύσσεια. Η φορολογία έχει απογειωθεί, κυρίως η έμμεση (π.χ. ΦΠΑ). Η κυβέρνηση μαζεύει αυξημένο πλεόνασμα από τις υψηλές τιμές (7,5 δισ. το πρώτο 8μηνο) για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της ΕΕ.

Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι καθηλωμένες, για τους περισσότερους τελειώνουν στα μισά του μήνα. Η αγοραστική δύναμη στην Ελλάδα πέφτει διαρκώς, έφτασε το 67% του μέσου όρου της Ευρώπης. Τα μνημόνια είναι εδώ: Το 2023 οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στην Ελλάδα ήταν 30% κάτω από το 2009!

Η ακρίβεια δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε είναι «κυρίως εισαγόμενη» όπως λέει ο Κ. Μητσοτάκης. Κάποιοι κερδίζουν τρελά από το δικό μας έλλειμμα. Η φτώχεια μας είναι τα κέρδη τους. Εταιρείες ενέργειας (770 εκατ. κέρδη πρώτο τρίμηνο 2024), μεγάλες εταιρείες που είναι στο χρηματιστήριο (αύξηση κερδών 75,5% το 2022, στα 25,1 δισ. ευρώ, το 36% πάει στα σούπερ μάρκετ και τις εταιρείες τροφίμων), τράπεζες (κέρδη 1,09 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα 300 εκατ. σε σχέση με πέρυσι…)

Κυβέρνηση και ΕΕ ενισχύουν τα κέρδη: Χρηματιστήρια Ενέργειας, Χρηματιστήριο Τροφίμων, «Ελεύθερη αγορά» (αλυσοδεμένοι εργαζόμενοι και καταναλωτές), ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση παντού (Υγεία, Εκπαίδευση, Ενέργεια κλπ.)

…ορμάει και ο Δήμος Ηλιούπολης

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχεται και η δημοτική αρχή του Στάθη Ψυρρόπουλου και προχωρεί σε αυξήσεις σε μια σειρά υπηρεσίες:

- Μεγάλη αύξηση στις συνδρομές στο κολυμβητήριο, της τάξης του 50%! Ενδεικτικά: Προγράμματα ανηλίκων από 20 στα 30 ευρώ, καλλιτεχνική κολύμβηση από 23 στα 35 ευρώ. Στόχος να υπάρχουν έσοδα 180.000 ευρώ στο κολυμβητήριο!

- Αντίστοιχες αυξήσεις υπάρχουν στις χρεώσεις για χρήση αθλητικών χώρων, με αποτέλεσμα κύμα αυξήσεων στα αθλητικά σωματεία.

- Αυξήσεις από 10%-50% στα καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ θεσπίζεται η ετήσια εγγραφή στα Εργαστήρια τέχνης (προηγούμενα υπήρχε μία εφάπαξ).

- Σε πολλά σχολεία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Η κατάργηση από την κυβέρνηση των Σχολικών Επιτροπών και η δημιουργία ενός δυσκίνητου συστήματος για την έγκριση δαπανών θα αυξήσει τις πιέσεις στους γονείς να πληρώσουν για τη… «δωρεάν εκπαίδευση» των παιδιών τους.

- Εκτός παιδικών σταθμών έμειναν 173 παιδάκια στην Ηλιούπολη, το 25% όσων έκαναν αίτηση και οδηγούνται στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Με ευθύνη του Δήμου ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός στη Λεωφόρο Ειρήνης δεν μπορεί να ανοίξει, μετά από 10 χρόνια κατασκευής…

- Προσβάλει τους δημότες ο κυνικός πανηγυρισμός του δημάρχου για την επαναλειτουργία της  δημοτικής συγκοινωνίας από 10:00 έως 13:00! Δεν εξυπηρετεί ούτε εργαζόμενους, ούτε μαθητές…

- Η δημοτική αρχή προωθεί την απαράδεκτη απόλυση 130 συμβασιούχων εργαζόμενων, που καλύπτουν ανάγκες κυρίως σε καθαριότητα, πράσινο κλπ. Η απόλυσή τους θα ανοίξει τις πύλες σε ιδιωτικές εταιρείες, αυξάνοντας το κόστος για τον δήμο και τους δημότες.

- Ο νέος δήμαρχος Σ. Ψυρρόπουλος λέει συνέχεια πως το ταμείο του Δήμου είναι ελλειμματικό, προετοιμάζοντας το έδαφος για αυξήσεις δημοτικών τελών το 2025. Τσιμουδιά για διεκδίκηση από την κυβέρνηση και το κεντρικό κράτος των κομμένων πόρων στους δήμους λόγω μνημονίων και ΕΕ.

Δεν πάει άλλο και γι’ αυτό πρέπει να πάει αλλιώς! Δεν μπορούμε να υποβαθμίζουμε διαρκώς τη ζωή μας λόγω ακρίβειας, που φουσκώνει τα κέρδη του κεφαλαίου.

Διεκδικούμε:

Μείωση - έλεγχο στις τιμές, κτύπημα κερδών και κερδοσκοπίας, κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη.

- Αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων έτσι ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

- Κατάργηση χρηματιστηρίου ενέργειας, όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, αποκλειστικά στο δημόσιο η ενέργεια, η παιδεία, η υγεία και τα άλλα δημόσια αγαθά.

Ειδικά για τον Δήμο Ηλιούπολης, απαιτούμε:

Να παρθούν πίσω τώρα όλες οι αυξήσεις σε συνδρομές και υπηρεσίες του δήμου.

- Ολοήμερη δημοτική συγκοινωνία σε όλο τον δήμο. Πρόσληψη οδηγών και αναβάθμιση του χώρου συντήρησης των οχημάτων, αγορά νέων σύγχρονης τεχνολογίας.

- Να μην γίνουν οι απολύσεις των 130 συμβασιούχων, απεναντίας να καλυφθούν οι κενές θέσεις εργαζομένων με μόνιμες προσλήψεις.

- Καμία αύξηση δημοτικών τελών για το 2025, μειώσεις στα φτωχά νοικοκυριά.

Τίποτα δεν είναι μοιραίο – όλα μπορούν να αλλάξουν με τους αγώνες μας και τη συλλογική μας οργάνωση και πάλη.

Ελάτε να συζητήσουμε για την επόμενη μέρα και ειδικά για την πόλη που προετοιμάζουν για εμάς-χωρίς εμάς με το νέο πολεοδομικό για την Ηλιούπολη.

                  Ανοικτή Συνέλευση – Συζήτηση της Μαχόμενης Ηλιούπολης                       

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 6.30 μ.μ. Δημαρχείο Ηλιούπολης

ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ – Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση


Δημοφιλείς αναρτήσεις