Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Αν είναι καλό παιδί μην τον ψηφίσεις! Παρ ́του μια πάστα.



  Λίγες μόλις μέρες πριν τις Πανελλήνιες, λίγες μέρες πριν τις εξεταστικές ,πάντα όμως την ώρα της εξουθένωσης και της αφραγκιάς. Ώρες στο σχολείο, ώρες στο φροντιστήριο και ξενύχτια για διάβασμα στο σπίτι. Η σχολή μπορεί να χρειάζεται λίγα ή πολλά μόρια όμως η εξάντληση ξεκινάει από το Λύκειο και είναι πάντα παρούσα. Χρόνος δεν υπάρχει σε κανέναν μαθητή να αναρωτηθεί τι θέλει να κάνει το παρόν του και πώς να διαχειριστεί το μέλλον του. Παλιότερα υπήρχε η υπόσχεση μίας καλής δουλειάς. Σήμερα υπάρχει ο βούρδουλας της ανεργίας. Μετά το Λύκειο τι; Μετά το Πανεπιστήμιο; Μετά το μεταπτυχιακό; Μετά το διδακτορικό;…

  Κάποιοι/κάποιες από μας δουλεύουμε ήδη τελειώνοντας το σχολείο ή παράλληλα με τις σχολές μας για να τα βγάλουμε πέρα και εμείς και οι οικογένειές μας και έχουμε ήδη εμπεδώσει τι συνθήκες αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Ο ένας μας απειλεί με 7ήμερη εργασία και ο άλλος έχει ήδη κατοχυρώσει ότι θα δουλεύουμε με 3 και 60 αγόγγυστα , (ημι)ανασφάλιστα και τις Κυριακές. Μας θέλουνε κοινωνικά αναλφάβητους, να παλεύουμε για «μια θέση στη σκιά», μια θέση «ενοικιαζόμενου, «ωφελούμενου», μερικώς απασχολούμενου, με μεροκάματο πείνας. Και αν αυτό δεν το καταφέρνουμε, να μεταναστεύουμε ή να μας φταίνε οι μετανάστες. Και όσο και αν οι χαμογελαστοί γεμάτοι «όραμα» υποψήφιοι δήμαρχοι κάνουν πως δεν το βλέπουν αυτό το ζούμε και στην Ηλιούπολη στις θέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα αλλά μόνο με υποχρεώσεις..


 Παράλληλα παρατηρούμε μια κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται προς το χειρότερο. Μια κοινωνία που δεν γνωρίζει την ιστορία της , μια κοινωνία δίχως ουσιαστική παιδεία άκρατου κανιβαλισμού, μία κοινωνία που εκφασίζεται διαρκώς. Έχουμε δει τα σχολεία μας βαμμένα με σβάστικες , έχουμε αντιμετωπίσει σεξιστικές συμπεριφορές , έχουμε σβήσει φωτιές στον Υμηττό για να «ανάψουν» αργότερα τα επιχειρηματικά συμφέροντα,έχουμε μαζέψει φόλες από τις γειτονιές μας , έχουμε σιχτιρίσει γυρίζοντας το βράδυ σπίτι μας σε θεοσκότεινους δρόμους ή σβηστά φανάρια..

  Και τι μας νοιάζουν εμάς οι εκλογές; Ο δήμος δεν είναι ξεκομμένος από τη κεντρική πολιτική του κράτους/της χώρας. Αναπαράγει στο επίπεδο της πόλης όλες εκείνες τις πολιτικές που πετάνε στη μισοζώη και στη μισοδουλειά την πλειοψηφία μας. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Σε όλες τις καθημερινές μάχες όλοι εμείς που διεκδικούμε τα δικαιώματά μας συχνά είμαστε «μικροί, άπειροι,όχι ψημένοι στην ζωή, ανώριμοι» στα μάτια όσων τους βολεύει η κατάσταση που περιγράψαμε. Αλλά όταν έρθει η ώρα των εκλογών, ως δια μαγείας θυμούνται ότι είμαστε «υπεύθυνοι πολίτες» και μας λένε να τους ψηφίσουμε. Οι εκλογές είναι μια μάχη , ένας τρόπος να εκφράσουμε την άποψη μας και να μην μείνουμε μόνο σε μια κριτική των κακώς κειμένων. Τα κόμματα που μας κυβερνούν ή μας κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ), το σχολείο, τα ΜΜΕ, η εκκλησία και οι εργοδότες συντηρούν τη μοιρολατρία και προκρίνουν πάντα τις ατομικές λύσεις, το βόλεμα, επειδή αυτό τους συμφέρει. Μας θέλουν απαθείς στην καθημερινότητα μας και ενεργούς μόνο τη μέρα των εκλογών για μια ψήφο υπέρ τους.

  ΟΚ, να ψηφίσω τον θείο, την ξαδέρφη, τον ανιψιό του τριτεξάδελφου ; Όχι ,δε ψηφίζουμε με τις συμπάθειες και τις πελατειακές σχέσεις.Για να τον ψηφίσεις πρέπει να αναρωτηθείς αν δρα σύμφωνα με τα συμφέροντα σου σήμερα ως μαθητή-φοιτητή και αύριο ως εργαζόμενου. Οι δημοτικές εκλογές είναι ένα ακόμα επεισόδιο για την διακυβέρνηση της χώρας. Δεν είναι μόνο τοπικές, δεν είναι για να διαλέγουμε πρόσωπα, είναι και αυτές έδαφος για να συγκρουστούμε με τους εκπροσώπους της αστικής τάξης και με τους σχεδιασμούς της. Δεν μπορείς να περιμένεις καμία άλλη φωνή εκτός από τη δική σου. Η ψήφος στις εκλογές σε εκείνους που στέκονται μαζί με τον κόσμο της εργασίας πρέπει να συνοδεύεται και με ενεργό πολιτική δράση.
Τι περιμένουμε ; Οφείλουμε να δείξουμε ότι η νεολαία δε θα συμβιβαστεί με όλα αυτά που της προδιαγράφουν, ότι έχει αξιοπρέπεια και δεν αποσκοπεί σε ιδιοτελή «εξυπηρέτηση», ούτε και θα στηρίξει αυτούς που διαλύουνε το μέλλον της. Να δώσουμε σε όλους αυτούς τη δική μας ηχηρή απάντηση που τους αξίζει.

Ποτέ πια!

Να γίνουμε όλοι μαζί η μαχητική δύναμη που θα επιβάλει τη λύση των προβλημάτων καιτην ικανοποίηση των αναγκών μας.

Στις 26 Μαΐου στηρίζουμε-ψηφίζουμε

ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη

maxome-ilioupoli.blogspot.com


Δημοφιλείς αναρτήσεις