Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική

Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική χαιρετίζει τους χιλιάδες απεργούς εκπαιδευτικούς που διαδήλωσαν μαχητικά την Παρασκευή 11/1, δεν έσπασαν από την τρομοκρατία των ΜΑΤ και επέβαλαν κλιμάκωση της κινητοποίησης και νέα απεργία για τη Δευτέρα 14/1. Ο αγώνας που δίνεται είναι αντάξιος των καλύτερων στιγμών του εκπαιδευτικού κινήματος , είναι αγώνας για τη μόνιμη και σταθερή εργασία και το μέλλον του δημόσιου σχολείου.
Oι μνημονιακές πολιτικές και η στρατηγική της δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν στην εκπαίδευση και την κοινωνία από το 2010 και μετά άπό τις κυβερνήσεις τουκεφαλαίου και την Ε.Ε /Δ.Ν.Τ/ Ε.Κ.Τ με σκοπό την μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και τη συντριβή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα την ανυπαρξία μόνιμων διορισμών και στις δύο βασικές βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Με τους νόμους αυτούς προσπάθησαν να κάνουν καθεστώς την ελαστική εργασία στην εκπαίδευση, αποσυνδέοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών από το πτυχίο. Διαμορφώθηκε ο τύπος του ωρομίσθιου και αναπληρωτή εκαπιδευτικού, εργασιακά ανασφαλή, κακοπληρωμένου με διαφοροποιημένο καθεστώς μισθοδοσίας, περιπλανώμενου από γωνιά σε γωνιά σε όλη την Ελλάδα, με μειωμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αναπληρώνει τον εαυτό του, καλύπτοντας οργανικά κενά στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οι αναπληρωτές προσφέρουν στο σχολείο το ίδιο έργο με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς αλλά διαφοροποιουνται απ’ αυτούς στα εργασιακά διακαιώματα.
Οι παρεμβάσεις του Ο.Ο.Σ.Α στην ελληνική εκπαίδευση και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι καθοριστικές για την εδραίωση αυτού του άθλιου καθεστώτος στα σχολεία, και της προώθησης καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση. Στόχος η διαμόρφωση μιας φθηνής εργατικής δύναμης και στον εκπαιδευτικό χώρο. Το νομοσχέδιο της διαλυόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προωθεί την πλήρη απαξίωση του πτυχίου και της προυπηρεσίας και μια μεγάλη μοριοδότηση μεταπτυχιακών τίτλων, σεμιναρίων και γνώσης ξένης γλώσσας. Ταυτόχρονα οι διορισμοί που εξαγγέλθηκαν σε βάθος τριετίας είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν.
  Αυτό που επιχειρείται  με το σχέδιο νόμου είναι  η διαμόρφωση ενός συστήματος εργασιακού ανταγωνισμού και εξατομίκευσης στον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών. Είναι ταυτόχρονα και μια δομή αξιολόγησης με την οποία μπορεί να επιχειρηθεί η υπονόμευση των εργασιακών και των μόνιμων εκπαιδευτικών Το νομοσχέδιο είναι στην ουσία νομοσχέδιο απολύσεων και όχι διορισμών.
Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν λίγα χρόνια προϋπηρεσίας και είναι χωρίς μεταπτυχιακούς τίτλους κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι την επόμενη χρονιά. Χιλιάδες κόσμος που δούλεψε στα δημόσια σχολεία σε συνθήκες ακραίας εργασιακής περιπλάνησης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα, με χαμηλές αμοιβές , προσφέροντας το ίδιο έργο με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς θα πεταχτεί στον καιάδα της ανεργίας.
Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι αγώνας δίκαιος , αγώνας για το μέλλον του δημόσιου σχολείου και για τα μορφωτικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων.
Η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική στηρίζει τον αγώνα των αναπληρωτων εκπαιδευτικών για μόνιμους και μαζικούς διορισμούς, για την ανατροπή του νομοσχεδίου – λαιμητόμου των εργασιακών δικαιωμάτων και του προσοντολογίου. Παράλληλα με τον αγώνα αυτό υπερασπίζονται την αξία του πτυχίου και τα εργασιακά δικαιώματα που προκύπτουν από την προϋπηρεσία τους στη δημόσια εκπαίδευση.
Καταγγέλλουμε την άγρια καταστολή στην Αθήνα από τα ΜΑΤ και τους σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών εκπαιδευτικών. Η πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την καταστολή ανήκει στο ακέραιο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Καλούμε τους εργαζόμενους την νεολαία, όλο τον λαό της Αττικής να σταθεί στο πλευρό του αγώνα των εκπαιδευτικών.


Αθήνα 13/1/2019

Δημοφιλείς αναρτήσεις