Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Ας αφήσουμε το πέταγμα του χαρταετού μόνο για την Καθαρά Δευτέρα.


 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Καθαρά Δευτέρα αποτελεί αφορμή για να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, σε έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αττική. Θα πρέπει όμως παρά τη χαλαρή διάθεση της σημερινής ημέρας, να προβληματιστούμε και με τα ακόλουθα ερωτήματα. 

  Το πρώτο ερώτημα είναι εάν μας ικανοποιεί η γενικότερη εικόνα του Υμηττού όπως αυτή έχει διαμορφωθεί έπειτα από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές αλλά και από τις άναρχες επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με κύρια ευθύνη τοπικού και κεντρικού κράτους. Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, είναι για πόσο καιρό ακόμα θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε το δάσος του Υμηττού, έστω και στην κατάσταση την οποία έχει περιέλθει. 

    Για το πρώτο ερώτημα η απάντηση στους περισσότερους από εμάς έρχεται αβίαστα και είναι αρνητική, καθώς για εμάς που ζούμε στην Ηλιούπολη το μόνο που βλέπουμε πλέον να φυτρώνει από τον Υμηττό είναι πυλώνες της ΔΕΗ, ενώ οι πληγές του από τις πυρκαγιές να παραμένουν ακόμα ανοιχτές. 

     Για το δεύτερο ερώτημα από την άλλη χρειάζεται ίσως παραπάνω σκέψη καθώς δεν έχει γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι το μέλλον του Υμηττού όπως τον γνωρίζουμε διακυβεύεται.






      Ο λόγος που αυτό το καταστροφικό σενάριο τείνει να γίνει πραγματικότητα, μπορεί να αναζητηθεί στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και την επικείμενη επένδυση. Η υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού συνεπάγεται τη διεύρυνση του περιφερειακού για να συνδεθεί η επένδυση οδικά με τους περιφερειακούς οδικούς άξονες καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα έτσι τμήμα του βουνού, καθώς επίσης και την επέκταση του κέντρου υψηλής τάσης του Υμηττού για να ηλεκτροδοτηθεί το τερατούργημα από τσιμέντο και χάλυβα που πάνε να στήσουν στο Ελληνικό. 

     Για αυτό συνεχίζεται η λειτουργία του ΚΥΤ, παρόλο που εδώ και χρόνια η λειτουργία του έχει κριθεί παράνομη. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να περιμένουμε κανένα τελικά θετικό αποτέλεσμα για τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των κατοίκων, μέσα από θεσμικές και δικαστικές οδούς. 

    Το βάθος και η ένταση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση της επίθεσης, με την απόπειρα «αξιοποίησης – ξεπουλήματος» των πλέον προσοδοφόρων για το κεφάλαιο περιοχών, δημόσιων επιχειρήσεων, πλουτοπαραγωγικών πηγών κλπ. Το πλήρες μνημονιακό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου φαίνεται να αποτελεί μία από τις πλέον κρίσιμες επιδιώξεις της κυβέρνησης. 

     Για όλους εμάς που αντιλαμβανόμαστε ότι ο Υμηττός δεν είναι απλά ένα μέρος για να κάνουμε Kούλουμα, αλλά ότι η ποιότητα ζωής στην πόλη μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη μαζί του, οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να αγωνιστούμε για την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Να καταδεικνύουμε την απαράδεκτη στάση των αρχών που το σοβαρό θέμα της αναδάσωσης το χρησιμοποιούν μόνο ως μέσο αυτοπροβολής και επίδειξη ενός προσωπείου οικολογικής συνείδησης με προσχηματικές δεντροφυτεύσεις, ενώ ταυτόχρονα εναποθέτουν την προστασία του Υμηττού σε εταιρείες-χορηγούς και πνίγουν την Ηλιούπολη στο τσιμέντο πάντα «με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Είναι ξεκάθαρο πως μπροστά στα κέρδη τους δεν θα διστάσουν ακόμα και να ισοπεδώσουν τον Υμηττό. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αποφάσεις του ΣΤΕ και κούφιες εξαγγελίες, καθώς η όποια παραχώρηση από μεριάς τους δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας. 

    Σαν Μαχόμενη Ηλιούπολη θέτουμε την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος ως έναν από τους πρωταρχικούς μας στόχους και αντιστεκόμαστε σε κάθε σχεδιασμό που θέλει το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους ως ένα ακόμη αντικείμενο εκμετάλλευσης του κάθε κερδοσκόπου. 

· Διεκδικούμε και παλεύουμε για την ανακήρυξη του ορεινού όγκου του Υμηττού σε δημόσια δασική έκταση, με άμεση απομάκρυνση όλων των καταπατητών και εκείνων των δραστηριοτήτων που δε συνάδουν με το δασικό χαρακτήρα του βουνού. 

· Αναδάσωση του βουνού προσαρμοσμένη στη φυσική χλωρίδα και το μικροκλίμα του Υμηττού. Καμία επέκταση του Σχεδίου πόλης στον Υμηττό. 

· Διεκδικούμε την κάλυψη των απαραίτητων θέσεων που απαιτούνται για την πυροπροστασία από μόνιμο προσωπικό. Οργανωμένη και ορθώς εξοπλισμένη πυροπροστασία του βουνού. 

· Αντιστεκόμαστε σε κάθε σχέδιο για αυτοκινητόδρομο που θα περνάει από το βουνό και θα συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Κανένας αυτοκινητόδρομος να μη λαβώσει ξανά τον Υμηττό. 

· Να κλείσει το ΚΥΤ – Καμία σκέψη για μετεγκατάσταση του. Να απαλλαγούν οι κάτοικοι της περιοχής από την επιβλαβή έκθεση στην ηλεκτρονική ακτινοβολία που εκπέμπει. 

· Μετατροπή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε φυσικό πάρκο υψηλού πρασίνου, χωρίς επιχειρηματικές δραστηριότητες, χωρίς οικοπεδοποίηση και οικιστική ανάπτυξη. 

Καλούμε τον λαό της Ηλιούπολης να πάει κόντρα στα σχέδιά τους , να παλέψουμε από κοινού για έναν πράσινο Υμηττό απαλλαγμένο από τις καταστροφικές επεμβάσεις του κάθε εργολάβου. 

Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧ.Η.)



https://maxome-ilioupoli.blogspot.com/ -fb.me/MAXomeniIlioupoli- maxomeilioupoli@gmail.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις