Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Καταστολή βία και εθνικισμός με μουσική υπόκρουση στρατιωτικά εμβατήρια


    
   Με τον παραπάνω τίτλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η 25η Μαρτίου 2019, καθώς για άλλη μία φορά η επέτειος της επανάστασης του 1821 αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους φασίστες να βγουν από τις τρύπες τους και για τον κάθε λογής πολιτικάντη να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικισμού. 

   Η φετινή επέτειος στιγματίστηκε από τα γεγονότα στην Καλλιθέα, όπου μια χούφτα φασιστοειδή της υπόδικης Χρυσής Αυγής επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό εθνικιστικού περιεχομένου στο χώρο που πραγματοποιείται η παρέλαση και να καταθέσουν στεφάνι μαζί με τους άλλους φορείς. Όλα αυτά έγιναν βέβαια με την κάλυψη της αστυνομίας και των ΜΑΤ. Αλλιώς οι φασίστες δε θα ήταν σε θέση να έρθουν αντιμέτωποι με τον αγωνιζόμενο λαό. Οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να διαλύσουν τον κόσμο που εναντιωνόταν στην παρουσία της ΧΑ, με άγριο ξύλο, και χειροβομβίδες κρότου- λάμψης. Σε πείσμα των νεοναζί και της αστυνομίας, οι αντιφασίστες και οι αντιφασίστριες δε διαλύθηκαν, αντίθετα κράτησαν τη θέση τους και με συνθήματα κατέδειξαν την επαίσχυντη στάση της δημοτικής αρχής που κάλεσε τις αστυνομικές δυνάμεις εναντίον των πολιτών και που με κάθε ευκαιρία εναγκαλίζεται με τη Χρυσή Αυγή. 

    Τέτοιου είδους εναγκαλισμοί από διάφορους θεσμικούς φορείς δεν είναι καθόλου τυχαίοι. Έχουν στόχο να ξεπλύνουν τη Χρυσή Αυγή και σε συνδυασμό με τις φωτογραφικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, να τη «βγάλουν λάδι». Αποδεικνύουν έτσι ότι το σύστημα της επιφυλάσσει αναβαθμισμένα καθήκοντα στους επόμενους γύρους των ταξικών συγκρούσεων και το κίνημα οφείλει να έχει οξυμένα τα αντανακλαστικά του. 

    Αλλά και στην Ηλιούπολη είχαμε εθνικιστικά «παρατράγουδα». Ο δήμαρχος Βαλασόπουλος, στη διάρκεια της καθιερωμένης παρέλασης είχε την αξίωση από τη φιλαρμονική του Δήμου, να εκτελέσει την «παραγγελιά» του, το «Μακεδονία Ξακουστή…». Κι όταν η Φιλαρμονική δεν το έπαιξε , η «παραγγελιά» του ακούστηκε κονσέρβα από τα μεγάφωνα. Άλλωστε υπέρ πάντων ο αγώνας για τις ψήφους, από όπου κι αν προέρχονται. Γνήσια τυχοδιωκτική ενέργεια που ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού, τροφοδοτώντας την εθνικιστική υστερία και υπερασπίζοντας την αστική ιδεολογία. 

Κοινό παρανομαστή των παραπάνω περιστατικών αποτελεί σαφέστατα ο τρόπος με τον οποίο γιορτάζεται η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης. Οι μαθητικές παρελάσεις αποτελούν στρατιωτικού τύπου φιέστα, κατάλοιπο της δικτατορίας του Μεταξά καθώς και το υπόστρωμα για να ανθίσει ο εθνικισμός και να μπολιαστούν οι μαθητές με τις σάπιες ιδέες του μιλιταρισμού και της μισαλλοδοξίας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί άνετα ο κάθε πατριδοκάπηλος να βρει χώρο για να χύσει το φασιστικό του δηλητήριο με αποκορύφωμα τις αναρίθμητες φορές που γινόμαστε μάρτυρες προπηλακισμών αλλοδαπών μαθητών που τους ανατέθηκε να κρατάνε τη σημαία στην παρέλαση. 

      Αξίζει να τονιστεί πως όλη αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μία συμφωνία βαθύτατα ιμπεριαλιστική, που με αυτήν η Κυβέρνηση επεδίωξε να κάνει την Ελλάδα κυρίαρχη δύναμη στα Βαλκάνια, σε βάρος των άλλων λαών. Τελικά, παρά την ταπεινωτική υποχρέωση της γειτονικής χώρας να αλλάξει το σύνταγμά της, με βάση τις απαιτήσεις της Ελλάδας –πάντα με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ- η συμφωνία κατέληξε εργαλείο στη διάθεση του κάθε πατριδοκάπηλου, για να προωθεί την εθνικιστική του ατζέντα. 

       Σαν Μαχόμενη Ηλιούπολη καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να γυρίσουν την πλάτη σε όσους τους θέλουν στρατιωτάκια. Να παλέψουν για τη ζωή που τους αξίζει με μόρφωση δουλειά και δικαιώματα. Παράλληλα καλούμε το λαό της Ηλιούπολης να μην αφήσει ούτε σπιθαμή γης στους φασίστες ούτε στην Ηλιούπολη, ούτε στα Νότια ούτε και αλλού και να αντισταθεί στο φασισμό πυκνώνοντας τις τάξεις του εργατικού και του λαϊκού κινήματος 



                                               Μαχόμενη Ηλιούπολη (Μαχ.Η)

Δημοφιλείς αναρτήσεις