Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ




Εργαζόμενοι/νες, νέες και νέοι, κάτοικοι της Ηλιούπολης 



   Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεγαλοεπιχειρηματίες, κατεστημένα ΜΜΕ και υποταγμένοι διανοούμενοι προσπαθούν να μας πείσουν πως δεν γίνεται να αλλάξει ριζικά η ζωή μας, πως φταίει το «κακό το ριζικό μας» και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον είναι να επιλέξουμε διαχειριστή, στο δήμο, στην περιφέρεια, στην κυβέρνηση. Με μόνο επίδικο μικρές επιδιορθώσεις στο σταθερό πλαίσιο της εργασιακής βαρβαρότητας, της λεηλασίας των δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, της δημοσιονομικής φυλακής των ματωμένων πλεονασμάτων, σύμφωνα με όσα ορίζουν για δεκαετίες οι μνημονιακές δεσμεύσεις, οι κανόνες της ΕΕ και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. 

    Εμείς λέμε θαρρετά πως η φυλακή δεν θέλει μερεμέτια, αλλά γκρέμισμα· πως οι πιο όμορφες μέρες του μέλλοντός μας θα ανατείλουν πάνω από τα ερείπια των πολιτικών που κλέβουν τα όνειρά μας. Για να πάρουμε με τους συλλογικούς μας αγώνες πίσω τις ζωές και την πόλη μας!

   Ζούμε την πραγματικότητα: Συνεχίζεται η εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας και της λαϊκής οικογένειας, μέσω της διατήρησης των αιματηρών περικοπών μισθών-συντάξεων, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, η ανεργία και η ανέχεια εξακολουθούν να οδηγούν νέους και μεγαλύτερους σε νέα μετανάστευση. 

  Αιωρείται η απειλή για περαιτέρω περικοπές στο εγγύς μέλλον (μετά τις βουλευτικές εκλογές, εφαρμογή Νόμου Κατρούγκαλου) και για περαιτέρω νέα φοροεπιδρομή, με την κατάργηση του αφορολόγητου. 

   Ο κοινωνικός χαρακτήρας των δημόσιων υπηρεσιών και τα κοινωνικά δικαιώματα πλήττονται βάναυσα, η αρπαγή και η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο ζενίθ, οι κατασχέσεις λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί «ζουν» και τρομοκρατούν. 
Και σαν «το κερασάκι στην τούρτα», εξίσου όμως σημαντικά και απειλητικά: 
   Η καταστολή των κινημάτων και των αγώνων, η πολεμική απειλή για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των πολυεθνικών και του ελληνικού κεφαλαίου, τα ρατσιστικά τείχη της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης κατά προσφύγων και μεταναστών. 

   Ο βούρκος των πολιτικών και κομματικών ανακατατάξεων, «μεταγραφών» και «αλλαξοπιστήσεων», όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτύσσονται όλα τα σάπια και δηλητηριασμένα φρούτα: ακροδεξιά, φασισμός, ρατσισμός, εθνικισμός, θρησκευτικός (και όχι μόνο) σκοταδισμός. Οι εγκληματικές φασιστικές συμμορίες (όπως της Χρυσής Αυγής) που απειλούν, τραμπουκίζουν, δολοφονούν μετανάστες, αγωνιστές , αλλά και κάθε τι διαφορετικό. 

         Δεν ξεχνάμε τίποτε! Δεν πρέπει να ξεχνάμε τίποτε! 

   Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αφού κατέπνιξε τις ελπίδες του λαού και ακύρωσε πραξικοπηματικά το εργατικό λαϊκό «Όχι», ψήφισε το 3ο μνημόνιο, εφάρμοσε τα προηγούμενα (των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), δέσμευσε το λαό για δεκαετίες στην εξυπηρέτηση ενός άδικου χρέους στους δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ, έγινε η αγαπημένη κυβέρνηση ΗΠΑ, ΕΕ και κεφαλαίου, και πλασάρεται τώρα ως «προοδευτικός πόλος» για να μην... έρθει η Δεξιά! 

   Ούτε όμως και τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και τους λοιπούς μνημονιακούς συγγενείς που αντιπολιτεύονται μόνο και μόνο για να εφαρμόσουν αυτοί την ίδια πολιτική. Ούτε τους «μακεδονομάχους» που φουσκώνουν από επιθετικό εθνικισμό απέναντι στους γειτονικούς λαούς, αλλά δεν έβγαζαν άχνα, όταν η ΕΕ, το ΔΝΤ και οι τράπεζες λεηλατούσαν τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας. 

    Κοντά στους μεγάλους καρχαρίες βρήκαν την ευκαιρία και τα μικρότερα τοπικά πιράνχας, σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, να δαγκώσουν κι αυτά την σάρκα του λαού, τη στιγμή που τα αφηγήματα περί «φιλολαϊκής διαχείρισης» και «τοπικής αυτοδιοίκησης στην υπηρεσία του λαού» καταρρέουν. 

   Σ' αυτήν τη συγκυρία, οι Δήμοι και οι δημοτικές αρχές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, έγιναν και γίνονται μέρος αυτής της επίθεσης, ενάντια στους εργαζόμενους και το λαό. 

   Οι Δήμοι και οι δημοτικές αρχές, δεν αποτελούν «τοπική αυτοδιοίκηση», όπως κατ’ ευφημισμό αποκαλούνται. Δένονται με χίλια νήματα με την πολιτική της κεντρικής εξουσίας και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν τοπικό κράτος στην υπηρεσία των κυρίαρχων συμφερόντων. 

  Με τον Κλεισθένη, μεταφέρονται ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες (κυρίως στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής) από το κεντρικό κράτος στους Δήμους, ενώ διατηρείται η μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων (μείωση από το 2011 πάνω από 37%). 

   Αποτέλεσμα: Επιβολή περισσότερων δημοτικών φόρων και τελών, ανταποδοτικά κριτήρια και υψηλές τιμές στην παροχή υπηρεσιών και κατάργηση δωρεάν υπηρεσιών πρόνοιας (τροφεία σε παιδικούς σταθμούς), παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση κλπ. 

  Ταυτόχρονα, επεκτείνονται-παγιώνονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μέσω προγραμμάτων «ωφελούμενων ανέργων», «συνεταιριστικής οικονομίας», αλλά και μέσω δημιουργίας Α.Ε. 

    Οι προϋπολογισμοί των Δήμων παρακολουθούνται από το «Παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας», που σε περίπτωση υπερβάσεων ή και υπερχρέωσης επιβάλλει προγράμματα «εξυγίανσης», δηλαδή εφαρμογή μνημονιακών προγραμμάτων-σοκ σε δημοτικό επίπεδο. 

    Σ’ αυτές τις συνθήκες το ΕΣΠΑ αναδεικνύεται σε σχεδόν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης, για την υλοποίηση δημόσιων έργων, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται σημαντικές κοινωνικές ανάγκες και οι δήμοι να πρέπει να πειθαρχούν στο πλαίσιο και τις προτεραιότητες της ΕΕ, αντί να έχουν αυτοτέλεια στις προτεραιότητές τους. 

 Δήμος Ηλιούπολης: εξωραϊσμός μιας αντιδραστικής πολιτικής 

Σ αυτό το έργο πρωταγωνιστεί και ο Δήμος Ηλιούπολης. 

   Ο Δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος, παρά τις λεκτικές κορώνες και την άριστη επικοινωνιακή προβολή των δήθεν έργων του, εφαρμόζει κατά γράμμα το μνημόνιο και στην πόλη μας: Ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων, «καλλωπισμός» του κέντρου για τα κερδοφόρα τραπεζοκαθίσματα και εγκατάλειψη των γειτονιών, συρρίκνωση των δημοτικών υπηρεσιών, περιορισμένη και ανέξοδη «φιλανθρωπία» για τους φτωχούς μέσω ΜΚΟ και του «τζάμπα μεροκάματου» των εθελοντών, μεγάλη υποβάθμιση των σχολείων και έλλειψη δημοτικών παιδικών σταθμών, υποστήριξη στις συγχωνεύσεις σχολείων, ανοχή στην υποβάθμιση του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ), καταστροφικές παρεμβάσεις στο Ρέμα της Πικροδάφνης, ενώ ο Υμηττός διαμορφώνεται σε πεδίο βολής ιδιωτικών συμφερόντων. Ιδιαίτερα προκλητική είναι και η εκχώρηση τουλάχιστον 94 ακινήτων του Δήμου της Ηλιούπολης στο Υπερταμείο! 

   Η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού δημιουργεί νέες απειλές για την Ηλιούπολη, καθώς τα σενάρια για τη λεωφόρο στο βουνό και για μεγέθυνση του ΚΥΤ (παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ) επανέρχονται. 
  Ουσιαστική και μαχητική αντιπολίτευση στο Δήμο μας δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε στους δρόμους και στις γειτονιές (που είναι και το κύριο). Ενόψει των εκλογών παρουσιάζεται μεν πληθώρα παρατάξεων και υποψήφιων «σωτήρων», έλλειψη όμως νέας οπτικής και ανατρεπτικής λογικής. 

   Πολλές παρατάξεις κινούνται εντός του μνημονιακού πλαισίου και της κατεστημένης όσο και ξεπερασμένης αντίληψης για το δήμο, εκφράζοντας περισσότερο επιθυμία να γίνουν «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». 

  Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίου-πόλις είναι πλέον κυβερνητική μνημονιακή δύναμη, δεν έχει καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα και την Αριστερά. 

   Η Λαϊκή Συσπείρωση, παρά το αγωνιστικό δυναμικό που συσπειρώνει και την ταξική απόχρωση του λόγου της, παραμένει εγκλωβισμένη στη λογική της διαμαρτυρίας και της κομματικής περιχαράκωσης και δε συμβάλλει έτσι στη δημιουργία μαζικού ενωτικού κινήματος με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. 

   Η Αριστερή Πρωτοβουλία, παρά τις θετικές διακηρύξεις, παρέμεινε σε μια μοναχική πορεία, μακριά από τις ανάγκες του κινήματος. 

   Νέες απόπειρες, όπως «οι Συνεργοί με την Ηλιούπολη», προβάλλουν επιμέρους στόχους, όπου μπορούν να «χωρέσουν» όλοι, χωρίς ιεράρχηση, αξιολόγηση και συνολική αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική. 

  Με τις δυνάμεις και τους αγωνιστές της Αριστεράς και του κινήματος, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυβέρνηση, την ΕΕ και το κεφάλαιο, η Μαχόμενη Ηλιούπολη θα επιδιώξει σχέσεις αλληλοσεβασμού, διαλόγου και κοινής δράσης, με κριτήριο την ανάπτυξη της πάλης των κατοίκων. 

   Με βάση όλα αυτά αναδεικνύεται αναγκαία η παρέμβαση σε όλες τις αναμετρήσεις (εκλογικές, πολιτικές, κινηματικές) της Μαχόμενης Ηλιούπολης, της αριστερής ανατρεπτικής κίνησης της πόλης μας. Για μας, η όποια εκπροσώπηση στο δημοτικό συμβούλιο είναι έκφραση της συλλογικότητας και του κόσμου που αγωνίζεται, μακριά από προσωποκεντρικά μοντέλα. 

   Ο καθορισμός επικεφαλής του ψηφοδελτίου αποτελεί έκφραση της συλλογικής εκπροσώπησής μας. H κίνηση στηριζόμενη στην αρχή της εναλλαγής μέσα από την συνέλευσή της θα καθορίζει τους εκπροσώπους της στο δημοτικό συμβούλιο. 

   Επιδιώκουμε τη συνεργασία με αντίστοιχες κινήσεις σε άλλους δήμους και την περιφερειακή κίνηση Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, συμβάλλουμε στην ευρύτερη ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής, ανατρεπτικής, αντιΕΕ Αριστεράς. 

· Παλέψουμε και για τα «μικρά» και για τα «μεγάλα» και σε τοπικό και σε συνολικό επίπεδο, αλλά πάντα με συνολική ανατρεπτική πολιτική λογική, για ζωή και όχι επιβίωση. 

· Για να ακουστεί μια αριστερή και ανατρεπτική φωνή στην Ηλιούπολη. 

· Για να υπάρξει μαχητική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. 

· Για να συμβάλλουμε στην ενίσχυση του κινήματος, στην αυτοοργάνωση των κατοίκων, με ανοικτές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες αγώνα σε κάθε γειτονιά, ενάντια στις λογικές διαχείρισης εντός του ασφυκτικού πλαισίου της κυρίαρχης πολιτικής. 

· Για να εκφραστεί μια άλλη δημοκρατική αντίληψη, ενάντια στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο, στηριγμένη σε συνελεύσεις με την αγωνιστική συμμετοχή των κατοίκων. 

  Η υπεράσπιση της ζωής μας περνάει μέσα από τα χέρια μας, την εγρήγορση μας, την οργάνωση μας και, εν τέλει, την υλοποίηση όσων είναι κοινωνικά αναγκαίων και όχι λογιστικά «εφικτών». 

            ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

· Κάλυψη της αναγκαίας χρηματοδότησης του δήμου από την κεντρική εξουσία . Όχι στις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) προς το Δήμο. 

· Κατάργηση του «Κλεισθένη» και όλου του αντιδραστικού πλαισίου για τους δήμους. 

· Κάλυψη όλων των αναγκών των υπηρεσιών του δήμου με προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. 

· Άμεση απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. 

· Προστασία της κατοικίας των λαϊκών στρωμάτων από τα αρπακτικά των τραπεζών και των funds. Όχι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις σε φτωχά, λαϊκά στρώματα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και στο συσσωρευμένο πλούτο. 

· Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Κατάργηση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο. 

· Αναβάθμιση και ουσιαστική λειτουργία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στην Ηλιούπολη,φιλολαϊκή αλλαγή συνολικά στο σύστημα δημόσιας υγείας. 

· Σύγχρονα σχολικά κτίρια, με αυξημένη δημοτική μέριμνα. 

· Νέα σχολεία και νηπιαγωγεία για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, για ποιοτική δημιουργική δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και μόρφωση για όλους. 

· Δημιουργία βρεφικών – παιδικών σταθμών, όχι στα «παιδικά πάρκινγκ» και στην εμπορευματοποίηση. 

· Δημοτική δωρεάν συγκοινωνία, με τακτικά δρομολόγια, ανάμεσα στις γειτονιές και προς τους σταθμούς του μετρό. 

· Πυκνές δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, και δωρεάν μετακίνηση για άνεργους, φτωχούς και μαθητές-σπουδαστές. 

· Συντήρηση των δρόμων και επιδιόρθωση των επικίνδυνων σημείων, όπου κινδυνεύουν πεζοί και αυτοκίνητα. Μείωση της ταχύτητας οχημάτων στον αστικό ιστό. 

· Προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού και δομημένου χώρου και των δημόσιων – υποδομών, από την υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση. Άμεση ανακήρυξη του ορεινού όγκου του Υμηττού σε Δημόσια δασική έκταση. Κανένας αυτοκινητόδρομος στο βουνό, αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας. Να κλείσει το ΚΥΤ. 

· Επιμένουμε στη μετατροπή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Επιμένουμε, το παραλιακό μέτωπο από το Σούνιο έως το ΣΕΦ να γίνει δημόσιος, ανοικτός και προσβάσιμος στο λαό χώρος. 

· Πλατείες, πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, χώροι πραγματικά δημόσιοι και ελεύθεροι, προσβάσιμοι για τους κατοίκους και όχι μισθωμένοι σε ιδιώτες. 

· Προστασία και ανάδειξη του ρέματος της Πικροδάφνης, πεζοδρόμηση της παρόχθιας ζώνης, αποκατάσταση της φυσικής κοίτης του ρέματος. 

· Πόλη καθαρή. Η διαχείριση των απορριμμάτων από το δήμο και όχι από ιδιώτες, με τρόπο που να επιβαρύνει όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον και με ριζικό ανασχεδιασμό, έτσι ώστε να προωθείται η μεγάλη μείωση των απορριμμάτων, η ανάκτηση υλικών και η πολλαπλή ανακύκλωση, η κομποστοποίηση. 

· Τα πρώην κτήματα «Νάστου» ανήκουν στο λαό της Ηλιούπολης – καμία σκέψη για παραχώρηση τους. Αξιοποίησή τους προς όφελος των κατοίκων. Καμιά παραχώρηση δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο. 

· Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι κοινωνικά δικαιώματα. Πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Ενίσχυση του δημιουργικού και ερασιτεχνικού χαρακτήρα τους. 

  Αγωνιζόμαστε για να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο αντίστασης, ρήξης, ανατροπής, για το «Ψωμί – Παιδεία – Ειρήνη - Ελευθερία» της εποχής μας. Ο δρόμος αυτός ανοίγει με τον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες εργαζομένων, λαού και νεολαίας, για την κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και τη διαγραφή του χρέους, για τη συμβολή μας στον αγώνα για έξοδο από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκρουση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα. Για την αντίσταση στην πολεμική απειλή, ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κόντρα στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, που βρομάνε πετρέλαιο, ιδρώτα και αίμα. Για να πάρουν το τιμόνι στα χέρια τους οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με ορίζοντα μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, καταπίεση και διακρίσεις. 

   Όμως όλοι μας ξέρουμε ότι η ζωή μας ποτέ δεν άλλαξε και ούτε πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον προς το καλύτερο, επειδή θα αναθέσουμε σε κάποιο να μας κυβερνάει και να καθορίζει τη ζωή μας, στα πλαίσια της βάρβαρης νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κεφαλαίου. 

   Η πολιτική που βγάζει στο σφυρί ό,τι έχουμε και δεν έχουμε: εργασία-εργασιακές σχέσεις, δημοκρατικά δικαιώματα και κεκτημένα, περίθαλψη-ασφάλιση, υγεία-παιδεία, περιβάλλον, πολιτισμό, δημόσια αγαθά και περιουσία δεν επιτρέπεται να είναι το μέλλον το δικό μας, των παιδιών και των εγγονιών μας, της νέας γενιάς. 

   Αυτοί που στηρίζουν και υποστηρίζουν, που υπηρετούν αυτή την πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων δεν μπορεί να έχουν θέση στις δικές μας επιλογές των επερχόμενων εκλογών. 

   Είναι καιρός πια να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να αναβιώσουμε οι παλιότεροι το ελπιδοφόρο κίνημα της ανατροπής αυτής της πολιτικής και οι νεότεροι να χαράξουμε το δικό μας καινούργιο δρόμο της αντίστασης και πάλης, ενάντια στο ζοφερό μέλλον που μας επιφυλάσσουν. 

      Η μάχη αυτή πρέπει να δοθεί σε όλα τα επίπεδα. 

  Η δημοτική κίνηση Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜΑΧ.Η) απευθύνει κάλεσμα συσπείρωσης και συστράτευσης σε όλους και σε όλες. 



                        Ας περπατήσουμε μαζί!

Δημοφιλείς αναρτήσεις