Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Οι Δημόσιοι χώροι: Όταν λέμε «Δημόσιο», να εννοούμε δημόσιο.


Εδώ και δεκαετίες, οι δημόσιοι χώροι στην Ηλιούπολη, από δημόσιο αγαθό, έχουν μετατραπεί σε ευκαιρία για κερδοφορία και ιδιωτική ανάπτυξη. Όπου υπάρχουν καταστήματα, τα πεζοδρόμια έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Είναι κατειλημμένα από τραπέζια- καθίσματα, εμπορεύματα, αυτοσχέδιες αυθαίρετες κλειστές κατασκευές-τέντες, θερμαντικά για το Χειμώνα, κάθετα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και ό,τι άλλο βάζει ο νους. 


Σε αρκετά σημεία η διέλευση στα πεζοδρόμια δρόμων ταχείας κυκλοφορίας όπως για παράδειγμα η Ελευθερίου Βενιζέλου είναι αδύνατη. Τα πεζοδρόμια είναι απροσπέλαστα Οι πεζοί, οι μητέρες, οι παππούδες- γιαγιάδες με τα καροτσάκια και τα άτομα που κυκλοφορούν με αμαξίδια αναγκάζονται να μετακινούνται στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή τους . Η μετακίνηση από ανάγκη ή αναψυχή καταλήγει σε μόνιμο άγχος.

Η παράνομη αυτή κατάληψη των δημόσιων χώρων, έχει παγιωθεί σιγά-σιγά, παίρνοντας μια ανεξέλεγκτη τροπή, με αποκορύφωμα το στένεμα των δρόμων γύρω από τις πλατείες (Πλατεία Ανεξαρτησίας, Κεντρική Πλατεία κλπ.) και τη διεύρυνση της κάθε πλατείας προς όφελος του χώρου για τραπέζια και καρέκλες. Η κυκλοφοριακή ασφυξία από αυτήν την «πρωτοβουλία» ταλαιπωρεί όλους τους Δημότες. Και τείνει να περάσει στη συνείδηση των δημοτών ότι «…έτσι έχουν τα πράγματα και δεν πειράζει… έτσι θα ζήσουμε». 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή εδώ και 9!!! χρόνια αποτέλειωσε το καταστροφικό έργο των προηγούμενων 20 χρόνων (δήμαρχοι Θεόδωρος Γεωργάκης,1991-2006, Ιωάννης Αναγνώστου, 2007-2010 ), συναινώντας σιωπηρά στην κατάληψη Δημόσιων χώρων από ιδιώτες. Το κυνήγι του κέρδους έχει δηλητηριάσει και τη Δημοτική Αρχή που δεν «ορρωδεί προ ουδενός» προκειμένου να έχει έσοδα, να παρουσιάζει υποτιθέμενα πλεονάσματα και να μην «ενοχλεί» την Κεντρική Διοίκηση με διεκδικήσεις και άλλα τέτοια δυσάρεστα. 

Επιπλέον, ο Δήμαρχος Β. Βαλασόπουλος, η Δημοτική Αρχή και η Δημοτική τους παράταξη , συνέχεια της επί 16 χρόνια δημοτικής Αρχής του Θ. Γεωργάκη, επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους μόνο σε όσα μέρη της πόλης μπορούν να αποφέρουν έσοδα, μέσω παραχώρησης- ενοικίασης ή ακόμα και μελλοντικής πώλησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Οι δραστηριότητες κοινής ωφέλειας που επιβαρύνουν τον ισολογισμό του Δήμου παραμελούνται έντεχνα. 

Κυνηγούν «μετά μανίας» τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τη μοναδική τους ελπίδα να παρουσιάσουν οποιοδήποτε τυχάρπαστο «Έργο», που είναι ανταποδοτικό ή ενισχύει την επιχειρηματικότητα, αδιάφορο αν αυτό το έργο είναι κοινωνικά ωφέλιμο ή επιζήμιο. Υπέρτατος σκοπός η εκλογική επιβίωση. 

Σε σχέση με τους εμπορικούς δρόμους στα κεντρικά σημεία της πόλης, στα οποία η δημοτική αρχή δίνει «υψηλή βαθμολογία», τις γειτονιές μας που δεν είναι ανταποδοτικές τις αξιολογεί με «βαθμό κάτω από τη βάση», παραμελώντας την καθαριότητα, τις επισκευές, τη συντήρηση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων. Ανεπαρκείς και κακοσυντηρημένοι κάδοι, πλημμελής καθαριότητα. Απολύτως κακοσυντηρημένα πάρκα, παιδικές χαρές και χώροι πρασίνου. Τρανή απόδειξη το πάρκο του Αγίου Νικολάου και ο χώρος γύρω από το πρώην Πολυκλαδικό και όλη η περιοχή της Αγίας Μαρίνας, η αδικημένη από κάθε άποψη. Μετά από 9 χρόνια διαχείρισης του Δήμου, πρόσφατα και προεκλογικά ο Δήμος επαίρεται ότι επισκεύασε κάποιες παιδικές χαρές ώστε να είναι υποφερτές για τα παιδιά. 

Επιπλέον ο Δήμος κλείνει τα μάτια μπροστά στις κατάφωρες παρανομίες στους κεντρικούς δρόμους της Ηλιούπολης, μπροστά από τα καταστήματα, όπου τα προκήπια (επιβεβλημένα από τον πολεοδομικό σχεδιασμό για την Ηλιούπολη) έχουν αλλάξει χρήση, εδώ και χρόνια και ουσιαστικά έχουν καταργηθεί παράνομα και κατά παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, προς όφελος των επιχειρήσεων. Ο συνδυασμός αυθαίρετης και παράνομης «κατάληψης» προκηπίων και πεζοδρομίων, από τα καταστήματα, με τις ευλογίες του Δήμου, δυσκολεύει τις μετακινήσεις των πεζών και υποβαθμίζει το οικιστικό περιβάλλον, λιγοστεύοντας τους ακάλυπτους χώρους και το πράσινο. 

Για μας οι δημόσιοι χώροι είναι δημόσια αγαθά, που δεν κοστολογούνται και πρέπει να είναι προσβάσιμοι από όλους, να μην παραχωρούνται ή να ενοικιάζονται σε ιδιώτες. Τα τραπεζοκαθίσματα καθώς και τα εμπορεύματα των καταστημάτων πρέπει να περιορίζονται στους ιδιωτικούς τους χώρους. Οι δημότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν για να απολαμβάνουν δημόσια αγαθά. 

Ο Δήμος χρειάζεται μόνιμο προσωπικό για να στελεχώσει τις υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν έλεγχο και μελέτη για το πώς θα αποδοθούν οι παράνομα κατειλημμένοι χώροι στους δημότες. Πώς η πόλη μας θα αναβαθμιστεί και πώς θα βελτιωθούν οι όροι ζωής των δημοτών. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα, τη συντήρηση και την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων. Τα πάρκα, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια, οι δρόμοι, οι παιδικές χαρές, τα προαύλια των σχολείων και των δημόσιων κτηρίων πρέπει να είναι καθαρά και καλά συντηρημένα. 

Μαχόμενη Ηλιούπολη (ΜAX.Η)

Δημοφιλείς αναρτήσεις