Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

Το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει στο Δήμο μας ένα πολύ σημαντικό ζήτημα με αφορμή την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας (Vodafone) στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Μακεδονίας στα Αστυνομικά. Οι κάτοικοι της περιοχής από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν και εξέφρασαν την επιθυμία τους για την άμεση απόσυρση της κεραίας που βρίσκεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα πολύ κοντά σε σχολεία ( 8ο , 21ο, 14ο, 15ο Νηπιαγωγεία, έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό, 8ο , 17ο ,15ο Δημοτικά Σχολεία, Ελληνογερμανικό Δημοτικό, 2ο Γυμνάσιο, 3ο Λύκειο).  Μιλάμε μάλιστα για μια περιοχή που είναι ήδη επιβαρυμένη λόγω του ΚΥΤ και οι κάτοικοι το γνωρίζουν πολύ καλά.


Τα παραπάνω οδήγησαν σε μια πρώτη συγκέντρωση κατοίκων στην οποία συμμετείχαν σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής καθώς και πολλοί δημότες που αποφάσισαν να δώσουν ένα μεγάλο αγώνα που θα βάζει πάνω από όλα την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων, κόντρα στα κέρδη κάθε εταιρίας.  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαζικότατη κινητοποίηση στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Μακεδονίας όπου από κοινού μαθητές, γονείς , εκπαιδευτικοί και δημότες έδωσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι η εν λόγω κεραία να πέσει. Και το θέμα δεν μένει εκεί… οι κινήσεις αυτές μας έφεραν όλους αντιμέτωπους με την πραγματικότητα της περιοχής.  Στο δήμο Ηλιούπολης λειτουργούν 52 κεραίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως νόμιμες. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε  ότι νόμιμες χαρακτηρίζονται οι κεραίες που εκπέμπουν μέσα στα επιτρεπτά όρια, τα οποία όμως έχουν αμφισβητηθεί πάρα πολλές φορές. Ο λόγος; Ο τρόπος με τον οποίο αυτά  ορίζονται. Υπάρχουν πολλές καταγγελίες που τονίζουν ότι τα συγκεκριμένα όρια ορίζονται από ερευνητικά κέντρα σε πλήρη συνεργασία με της εταιρίες προκειμένου αυτές να μπορούν να τοποθετούν κεραίες σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία επιτυγχάνοντας τα μέγιστα οφέλη, αδιαφορώντας φυσικά για την υγεία των κατοίκων. Στην χώρα μας μάλιστα τα επιτρεπτά όρια είναι πολύ πιο υψηλά από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Ποια είναι η στάση της Δημοτικής αρχής ;

Η Δημοτική αρχή παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες των κατοίκων.  Παρόλο που στην πρώτη συνάντηση των κατοίκων είχαν δεσμευτεί τόσο ο δήμαρχος όσο και οι αντιδήμαρχοι ότι θα προχωρήσουν σε ασφαλιστικά μέτρα , κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν να χειριστούν καμία κατάσταση και μένουν εκτεθειμένοι στα μάτια των κατοίκων.  Είχαν δεσμευτεί  επίσης ότι θα γίνουν ανάλογες μετρήσεις για ακτινοβολία, κάτι που επίσης δε συνέβη ποτέ.

Οι κάτοικοι προχωρούν με αγώνα!

Οι κάτοικοι της περιοχής ανεξάρτητα με τη στάση που κρατά ο Δήμος είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα που ξεκίνησαν. 

Για εμάς το ερώτημα είναι ένα : Με τους αγώνες των κατοίκων για την ζωή και την υγεία τους ή με τα συμφέροντα των εταιρειών και τη «νομιμότητά» τους.  Ως  ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη στηρίζουμε τους κατοίκους και θα βρεθούμε από κοινού στις μάχες που θα δώσουν. Αυτό κάναμε από την αρχή, με ταπεινότητα και καμία διάθεση καπελώματος των κινητοποιήσεων τους όπως είδαμε από άλλες παρατάξεις. ( Η τελευταία κινητοποίηση θα κατέληγε σε κακό debate αν δεν αντιδρούσε ο κόσμος).  Η ιστορία έχει δείξει ότι σε τέτοιες περιπτώσεις  η λύση  επιβάλλεται από τον αγώνα των κατοίκων. 
Αυτός θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, ανεξάρτητα από τη στάση του Δήμου .


  • Στηρίζουμε την κινητοποίηση που καλεί η επιτροπή κατοίκων την Τρίτη 10/3 και ώρα 17:30 στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και  Μακεδονίας με πορεία προς το κατάστημα της Vodafone στην κεντρική πλατεία Ηλιούπολης.
  • Καλούμε όλους τους δημότες να παρευρεθούν στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου το Δ.Σ. να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα
  • Ο Δήμος να αναλάβει  την τεχνική και νομική κάλυψη των αγωνιστικών πρωτοβουλιών που θα αποφασίσουν οι κάτοικοι.

Το ζήτημα των κεραιών συνδέεται άμεσα τόσο με τον αγώνα για την απομάκρυνση του ΚΥΤ, όσο και τον αγώνα  για την προστασία του Υμηττού με κοινή συνισταμένη ότι ο αγώνας για ζωή και υγεία είναι πάνω από όλα.



Δημοφιλείς αναρτήσεις