Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Δημόσια υγεία, αλληλεγγύη, ελευθερία - κανένας μόνος στην πανδημία

Το τελευταίο διάστημα η πανδημία του ιού SARS-CoV 2 εξελίσσεται ανησυχητικά σε παγκόσμια κλίμακα. Η νέα αυτή απειλή για την υγεία και τη ζωή μας εκτυλίσσεται σε ένα έδαφος «μολυσμένο» ήδη από την καπιταλιστική κερδοφορία και τη συνακόλουθη περιβαλλοντική καταστροφή. Παρά τις άνωθεν εκκλήσεις για εθνική ενότητα, ομοψυχία και ατομική ευθύνη γεγονός παραμένει πως όλες οι κυβερνήσεις ανεξαιρέτως (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) ευθύνονται για την διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. 



Το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο από την χρόνια υποχρηματοδότηση, την απουσία διορισμών απαραίτητου προσωπικού, την έλλειψη υλικών, μέσων, εξοπλισμού, κλινών, είναι απροετοίμαστο να ανταπεξέλθει στην πανδημία. Τώρα αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι δεν σώζει ο ιδιωτικός τομέας. Αυτός στέλνει όλα τα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι δημόσια δωρεάν υγεία για όλους. Η υγεία δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο αγαθό και υποχρέωση του κράτους, όχι ατομική ευθύνη και χώρος επιχειρηματικής κερδοσκοπίας.

Αυτή τη στιγμή γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να παλέψουν ενάντια στον κορονοϊό με όρους αυτοθυσίας, κόντρα στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Δείκτης της αντικοινωνικής κυβερνητικής κατρακύλας είναι πως πάμε για μάχη ενάντια στον ιό με μόλις 586 κρεβάτια στις ΜΕΘ, ενώ προ πολλού οι γιατροί απαιτούσαν να ανοίξουν άμεσα 2.000 κλίνες! Οι περικοπές κρατικών δαπανών για την υγεία αγγίζουν το 50% μέσα στην τελευταία δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα οι κενές θέσεις εργασίας στον κλάδο ανέρχονται στις 30.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Κοντολογίς, το δημόσιο σύστημα υγείας τέθηκε στο στόχαστρο της πλέον ανηλεούς λιτότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια, λεηλατήθηκε από τους ιδιώτες και αποψιλώθηκε η δυνατότητά του να προλαμβάνει, να διαγιγνώσκει και να θεραπεύει έγκαιρα, αποτελεσματικά και δωρεάν. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι οι Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους ζητούσαν το γκρέμισμα των δημόσιων νοσοκομείων και την απόλυση του προσωπικού τους, του δυναμικού δηλαδή που τώρα παλεύει με αυτοθυσία να σώσει ζωές κόντρα στην εξουθένωση, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση! 

Αυτές τις δύσκολες ώρες αναδεικνύεται πόσο σημαντικό είναι να βγουν στο προσκήνιο τα θεμελιώδη δικαιώματα λαού και νεολαίας σε στέγαση διατροφή και διαβίωση, σε δουλειά με δικαιώματα και καθολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

Οι εργοδότες αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν την τρέχουσα πανδημία ως όχημα περαιτέρω κτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και αύξησης των κερδών τους. Ήδη, εξαναγκάζουν εργαζόμενους σε υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών , ενώ ταυτόχρονα καταργούν τη δήλωση ωραρίων στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Πληθαίνουν επίσης οι περιπτώσεις επιβολής εκ περιτροπής εργασίας, όπως και η τηλεργασία χωρίς κανένα πλαίσιο, ενώ αυξάνονται και οι απολύσεις. Η εργοδοσία, χάριν κερδοφορίας, επιβάλλει εξοντωτικά ωράρια και υπερεντατικούς ρυθμούς εργασίας, δουλειά την Κυριακή, ενώ συγχρόνως εκθέτει τους εργαζόμενους σε μεγάλους κινδύνους μόλυνσης από τον ιό, αμελώντας να λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία τους. Καθαρίστριες, οδηγοί λεωφορείων και υπάλληλοι σούπερ-μάρκετ έχουν πάρει επ΄ ώμου την κατάσταση, προκειμένου να ανταποκριθούν με κοινωνική υπευθυνότητα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία. Η εργοδοσία, ασύδοτη, χρησιμοποιεί την πανδημία για να εξαπολύσει πόλεμο χωρίς όπλα και να εξαφανίσει κάθε δικαίωμα. Να μην το επιτρέψουμε!

Στις δύσκολες αυτές μέρες, είδαμε την στάση των ιεραρχών οι οποίοι καλούσαν χιλιάδες πιστούς στις εκκλησίες να μεταλάβουν εν μέσω πανδημίας. Δεν χρειαζόμαστε αντεπιστημονικά κηρύγματα και νουθεσίες περί ασφαλούς μετάληψης. Ακολουθούμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τις οδηγίες υγιεινής με αυστηρότητα, και ακολουθούμε όλες τις υποδείξεις της υπεύθυνης επιστημονικής κοινότητας. Αλλά, ταυτόχρονα, οχυρωνόμαστε συλλογικά απέναντι στον ιό του φόβου, του πανικού, της παραπληροφόρησης και του κέρδους, που έχει πάντα τη δική του καταστροφική δυναμική.

Προτάσσουμε την αλληλεγγύη μας γιατί έχουμε μια εντελώς ανίκανη, κυνική κυβέρνηση και πρέπει να έχουμε διαρκώς κατά νου, πως υπάρχουν συνάνθρωποί μας που είναι κοινωνικά πολύ πιο ευάλωτοι και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον αγώνα κατά της πανδημίας: Η εκτεταμένη ζώνη της φτώχειας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι περιστασιακά εργαζόμενοι, οι άστεγοι, οι Ρομά, οι μετανάστες, οι πρόσφυγες. Δε ξεχνάμε ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση μας καλεί να μείνουμε σπίτι, υπάρχουν άνθρωποι στοιβαγμένοι στα σύνορα και στα hot-spots με την ξενοφοβική υστερία σε πλήρη όξυνση, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι ρατσιστικές παρομοιώσεις των προσφύγων στα σύνορα με την ασύμμετρη απειλή του κορονοϊού. Απειλή δεν συνιστούν οι ξεριζωμένοι από τα δεινά του πολέμου άνθρωποι, αλλά ο αυταρχισμός που εξαπολύεται εναντίον τους, διευρύνοντας την αθλιότητα που επιφυλάσσει το κράτος τόσο στους « ντόπιους» όσο και στους «ξένους».

Απλώνουμε λοιπόν το χέρι για βοήθεια σε όποιον την έχει ανάγκη. Ας οργανωθούμε, και συλλογικά ας αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Σε κάθε πολυκατοικία, σε κάθε γειτονιά, βοηθάμε τους διπλανούς μας. Τέλος καλούμε όλους τους εργαζομένους των super-market και λοιπών καταστημάτων να καταγγείλουν στα σωματεία τους κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Εμείς σαν Μαχόμενη Ηλιούπολη θα είμαστε στο πλευρό τους με όλες μας τις δυνάμεις.

Δεν παραβλέπουμε, επίσης , τον κίνδυνο περαιτέρω περιστολής των ελευθεριών μας. Η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία ως δούρειο ίππο για την λήψη αντιδημοκρατικών μέτρων με μόνιμο χαρακτήρα. Για του λόγου το αληθές, έχει ήδη καταθέσει νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ενώ προχωρά σε αδικαιολόγητη απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, ακόμα κι αν τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης! 

Διεκδικούμε από Δήμο/κυβέρνηση:

  • Άμεση δραστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού) για την επαρκή στελέχωση των Κ.Υ. , ΜΕΘ και γενικά των νοσοκομείων. Άμεσα ενίσχυση της δυναμικότητας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με άνοιγμα όλων των κλειστών ΜΕΘ, επίταξη των μονάδων των ιδιωτικών νοσοκομείων, άνοιγμα των νοσοκομείων και των πτερύγων που έκλεισαν τα μνημόνια. 
  • Άμεση ενίσχυση με προσωπικό και τα αναγκαία μέσα του Κέντρου Υγείας στην Ηλιούπολη (πρώην ΙΚΑ) 
  • Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς όλων των ατόμων που πλήττονται ή που χρειάζεται να υποβληθούν σε εξετάσεις, έλληνες πολίτες, πρόσφυγες και μετανάστες. 
  • Δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συνωστισμός (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς) μέσων προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά).
  • Οι εργαζόμενοι που πλήττονται από τον κορονοϊό να συνεχίσουν να παίρνουν ολόκληρο το μισθό τους και να απαγορευτεί η απόλυσή τους. Οι επιχειρήσεις που βρίσκουν την ευκαιρία για να πραγματοποιήσουν ατομικές ή συλλογικές απολύσεις ή “τεχνική ανεργία” πρέπει να διωχθούν ποινικά. Πλήρης μισθός για τα άτομα που αναγκάζονται να αφήσουν την εργασιακή τους θέση για να φροντίσουν μαθητές των οποίων τα σχολεία έχουν κλείσει, όσο και για εκείνους που φροντίζουν ηλικιωμένους και ασθενείς που αναρρώνουν από τον ιό.
  • Αξιοπρεπές επίδομα για όλους τους εργαζόμενους ελαστικής απασχόλησης που δεν εργάζονται και τους αυτοαπασχολούμενους που έκλεισε η δουλειά τους. 
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους (σήμερα λαμβάνει μόνο το 10% των εγγεγραμμένων).
  • Όχι στο άνοιγμα των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές.
  • Άμεση έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε όλους του Δήμους για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Να παρθούν μέτρα καθημερινής απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων ευθύνης του δήμου με χλωριούχα καθαριστικά και αλκοολούχα διαλύματα, όπως και μέτρα προστασίας των υπαλλήλων του Δήμου. Άμεση ενίσχυση με μαζικές προσλήψεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, στους ΟΤΑ για την άμεση απολύμανση των κοινόχρηστων χώρων. Όχι στις εργολαβίες που προσφέρουν πλουσιοπάροχα το δημόσιο χρήμα στους επιτήδειους.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους μισθωτούς, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάγωμα ενοικίων, κατάργηση εξώσεων.
  • Να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ηλικιωμένους συνδημότες μας, τις ευπαθείς ομάδες και ειδικά για αυτούς που ζουν μόνοι τους.
  • Να σταματήσει κάθε άλλο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.) εκτός από αυτό της πρόληψης και της πλήρους αντιμετώπισης της επιδημίας.
  • Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες - μετανάστες και τις οικογένειές τους, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί, χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δωρεάν υγιεινή και ποιοτική σίτιση.

Ως ΜΑΧόμενη Ηλιούπολη στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα που θα δώσουν όλες και όλοι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες που παλεύουν με την ημιανεργία και την επισφάλεια, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες θα πληγούν περισσότερο. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποδεικνύεται η μοναδική ασπίδα για την υγεία του λαού και το οποίο οι μνημονιακές πολιτικές της αγοράς και του κέρδους, κατέστρεψαν εντελώς. Τώρα πρέπει να αγωνιστούμε για να μην διαλυθούν και τα τελευταία δικαιώματα μας στη δουλειά και στη ζωή!

Και μην μας πουν πως δεν υπάρχουν κονδύλια για όλα αυτά. Όταν είναι να σώσουν τις τράπεζες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κέρδη τους δεν διστάζουν να λεηλατούν το λαό και τη δημόσια περιουσία. Το ίδιο όταν προχωρούν σε εξοπλισμούς για τα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια. Για να ζήσει ο λαός δεν μπορεί να υπάρχει κανένα εμπόδιο. Τέρμα στα ματωμένα πλεονάσματα, ούτε δεκάρα στην εξυπηρέτηση του τοκογλυφικού χρέους, να πληρώσει το κεφάλαιο. 

Η δυστοπία που μάς περιβάλλει δεν είναι αμετάκλητη κατάσταση! Απέναντι στις εκκλήσεις των κυβερνητικών παπαγάλων περί ατομικής ευθύνης, προτάσσουμε την κοινωνική ευθύνη, τις πρακτικές αντίστασης, την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι γιατί κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή. 

Καλή δύναμη σε όλες και όλους.


Δημοφιλείς αναρτήσεις