ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ “ΑΓΙΑ ΤΑΒΙΘΑ’’
Στα μέτρα που έχει εξαγγείλει ο δήμος Ηλιούπολης ότι λαμβάνει σε σχέση με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού απ’ ότι φαίνεται εξαιρείται ο ξενώνας του «Αγία Ταβιθά».
Οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα είναι απλοί.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ.
Θα αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα εξής :
- 30 μάσκες μιας χρήσης, χωρίς φίλτρο προστασίας δόθηκαν στο προσωπικό, το όποιο έχει να διαχειριστεί περίπου 25-30 τρόφιμους την ημέρα και δεδομένου ότι πολλοί από τους εργαζόμενους μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Δεν υπάρχουν απολυμαντικά που σύμφωνα με τις οδηγίες έπρεπε να υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο και ο ξενώνας διαθέτει, μόνο μία συσκευή απολύμανσης στην στάση Νοσηλείας και σαν απόθεμα υπάρχει μόνο ένα μπιτόνι.
- Σε ότι αφορά την χλωρίνη που χρησιμοποιείται για απολύμανση, αυτή υπάρχει σε πολύ μικρή ποσότητα και σίγουρα δεν θα είναι επαρκής το επόμενο διάστημα λόγω προϋπολογισμού. Το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές οι εργαζόμενοι να βάζουν λεφτά απο την τσέπη τους για την προμήθεια τέτοιων υλικών.
Ας προχωρήσουμε όμως στην καταγραφή άλλων προβλημάτων που αφήνουν απροστάτευτο προσωπικό και φιλοξενούμενους της μονάδας.
Παρά την απαγόρευση για είσοδο/έξοδο επισκεπτών και τροφίμων στις 24-3-2020 ο γιατρός του κέντρου εξέδωσε άδεια εξόδου σε τρόφιμο για καθημερινή άσκηση αδιανόητο για την σημερινή κατάσταση δεδομένου του υψηλού κινδύνου που διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες. Κορυφαίο δείγμα επικινδυνότητας της απουσίας νοσηλευτικής εκτίμησης όταν πριν 4 εβδομάδες ηλικιωμένος εμπύρετος που νόσησε από γρίπη παρέμεινε στο κέντρο για 2 ήμερες προτού να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα και ο συγκάτοικος του να νοσήσει και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Αναρωτιόμαστε σε περίπτωση Covid-19 πιο θα ήταν το αποτέλεσμα.
Η λειτουργία της τραπεζαρίας συνεχίζεται κανονικά ,που σημαίνει πως πολλά άτομα μαζί κινούνται στον ίδιο χώρο. Ενώ θα υπήρχε η δυνατότητα να σερβιριστούν στα δωμάτια τους. Εδώ αν συνυπολογίσουμε ότι τα μπάνια είναι κοινά, δεν αποφέυγεται επ’ουδενι ο συχρωτισμός πολλών ατόμων άρα ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού αυξάνεται. Από την μεριά της διοίκησης και ενώ υπάρχει δυνατότητα για να δημιουργηθεί χώρος που θα μπορούσε να απομονώσει τυχόν περιστατικό κάμια τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί. Επίσης παρά τις αντιδράσεις των εργαζόμενων το κάπνισμα συνεχίζεται στα δωμάτια και το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει τους υπόλοιπους τρόφιμους στο αναπνευστικό.
Το πρόβλημα συνεχίζει να γίνεται μεγαλύτερο όταν βρισκόμαστε μια ακριβώς εβδομάδα από τη στιγμή που οι συμβασιούχες εργαζόμενες του νοσηλευτικού προσωπικού θα σταματήσουν να εργάζονται λόγω λήξης σύμβασης (8μηνα), ενώ η μόνιμη νοσηλεύτρια έχει μεταφερθεί σε διοικητική θέση. Επομένως πάμε σε μια κατάσταση που δεν θα μπορεί να προσφέρει νοσηλεία η δομή. Αναρωτιόμαστε αν ο Δήμος έχει εκδώσει προκήρυξη πρόσληψης επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού δεδομένων των συνθηκών ως όφειλε. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την υγεία τροφίμων και προσωπικού αλλά και για την εργασιακή σχέση του προσωπικού;
Υπενθυμίζουμε ότι είδαμε τραγικές εικόνες από τα γηροκομεία στην Ισπανία με ηλικιωμένους να βρίσκονται ολομόναχοι και αβοήθητοι όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού. Να μην επιτρέψουμε τέτοιες εικόνες στην πόλη μας, η δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ
ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΔΕ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ